Σάββατο 18 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κοινή τοποθέτηση για διεθνή ζητήματα

Χωρίς επιτυχία οι επαφές για την τιμή του ρωσικού αερίου

Η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους σχετικά με βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Πεκίνο κι η Μόσχα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στις ξένες επεμβάσεις στα γεγονότα που διαδραματίζονται στις αραβικές χώρες και κάλεσαν σε πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη και στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Αυτό ήταν και το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνάντησης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ η κοινή θέση των δύο χωρών δείχνει ότι την επόμενη φορά, η Μόσχα και το Πεκίνο θα είναι «πιο προσεκτικοί» κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, άλλωστε σ' ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, όσο και της Μέσης Ανατολής, δραστηριοποιούνται μονοπωλιακά μεγαθήρια των δύο χωρών, κι ήδη οι δύο χώρες μετρούν οικονομικές «απώλειες» τόσο από τις εξελίξεις στη Λιβύη, όσο κι εξαιτίας των υφιστάμενων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ωστόσο, στο διμερές οικονομικό πεδίο δεν έγινε κατορθωτό οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στο ζήτημα της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού η Ρωσία επιμένει στη «μέση διεθνή τιμή» των 352 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ η Κίνα ξεκινά από τα 250 δολάρια, με τα οποία αγοράζει σήμερα το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας. Στο σκληρό παζάρι των τιμών εμπλέκονται τόσο οι σχέσεις και τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας με τις χώρες της ΕΕ, όσο κι η κινεζική «διείσδυση» στην Κεντρική Ασία κι η επιδίωξη αναβάθμισης των σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ