Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε... διάλογο η ΑΔΕΔΥ

Προτάσσει τροποποιήσεις για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι το καταδικάζουν καθολικά και ολοκληρωτικά 

Πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο, για το θέμα του «πόθεν... αίσχος», εμφανίζεται το ανώτερο συνδικαλιστικό τους όργανο. Ενώ, πολλές Ομοσπονδίες στηρίζουν τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων, να μη συμπληρώσουν τη δήλωση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, εμμένει στην παρελκυστική τακτική της και περιμένει, ακόμα μια φορά την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Με φόντο, λοιπόν, την όλο και μεγαλύτερη αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο αυταρχικό και συκοφαντικό μέτρο της κυβέρνησης, έδωσε χτες συνέντευξη η ΑΔΕΔΥ. Οι παλινδρομήσεις στη στάση της συνεχίζονται. Ετσι, ενώ θα καταθέσει σήμερα αίτηση αναστολής και ακύρωσης των πράξεων του υπουργείου, συνδέει το «πόθεν έσχες» με προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου. Θέτει, λοιπόν, θέμα «αντικειμενικών κριτηρίων του μέτρου και διάφανων διαδικασιών για την απόλυτη περιφρούρηση των προσωπικών δεδομένων, αλλά και για το θεσμικό αποκλεισμό της αξιοποίησης των πληροφοριών για λόγους άσχετους».

Συγκεκριμένα για το άρθρο 28 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα υπογραμμίζει ότι «δεν παρέχει εξουσιοδότηση ούτε στην υπουργό, ούτε σε κανέναν άλλο επίπεδο της Διοίκησης για τη συλλογή και τον έλεγχο προσωπικών δεδομένων. Η σχετική διάταξη είναι ατελής και η εφαρμογή της προϋποθέτει συμπληρωματική νομική ρύθμιση προσδιορισμού τρόπου εφαρμογής του «πόθεν έσχες» και των αρμόδιων οργάνων υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων». Από την άλλη, ενώ «διαπιστώνει» την αντίδραση των υπαλλήλων και αποκλείει την «έκπτωση» στις θέσεις της, σε θέματα αρχής και ουσίας δικαιωμάτων των πολιτών, τελικά δε δίνει την τελική κατεύθυνση για τη μη υποβολή των δηλώσεων, «ξεχνώντας» τους αγώνες, που κατά καιρούς η πλειοψηφία έχει διακηρύξει.

Την έντονη αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αξιώσεις εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους ο Χ. Σουλελές και ο Κ.Παπαντωνίουμέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι μια δημόσια διοίκηση αναβαθμισμένη δεν μπορεί να λειτουργεί με υποβαθμισμένους ηθικά και κοινωνικά τους εργαζόμενους.

« Είναι πράγματι εντυπωσιακό -σημειώνουν οι δύο συνδικαλιστές- η υπουργός κα Β.Παπανδρέου και ο υφυπουργός κ.Τζαννής να ξεσπαθώνουν τόσο λάβρα κατά της «διαπλοκής των Δημοσίων υπαλλήλων» και να γίνονται κήρυκες της ηθικής και άτεγκτοι προστάτες του δημόσιου συμφέροντος. Οταν όπως τονίζουν: Οργιάζει η ψηφοθηρική σπατάλη με πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό (χρηματοδότηση 4 δισ.), διάφορα κυβερνητικά στελέχη και κρατικοδίαιτοι νεόπλουτοι κάνουν επίδειξη οικονομικής δύναμης. Οι πάντες ετοιμάζονται για την κατανομή των τρισεκατομμυρίων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου και της Ολυμπιάδας του 2004, η κυβέρνηση εμφανίζεται αιχμάλωτη των επιλογών μεγαλοπαράγοντα... το υπουργείο Προεδρίας προσπαθεί ν' ανακαλύψει τη διαφθορά στον απλό δημόσιο υπάλληλο, στον εκπαιδευτικό, στον υγειονομικό κλπ. που έχει καταδικαστεί εδώ και δεκαετίες στην εισοδηματική πολιτική διαρκούς λιτότητας.»

Ο έλεγχος φαινομένων διαφθοράς -επισημαίνουν τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ- σε όποιους δημόσιους είναι επιλήσμονες προβλέπεται από τον υπαλληλικό κώδικα. Η γενίκευση όμως για λόγους πολιτικής προβολής χωρίς περιεχόμενο είναι γράμμα κενό χωρίς αντίκρισμα και «όταν γίνεται καθ' υπέρβαση των νόμων και του συντάγματος, όταν γίνεται χωρίς να διασφαλίζεται το απόρρητο που το εγγυάται η φορολογική αρχή, καταλήγει σε λαϊκισμό αφού δεν τηρούνται οι αρχές και κανόνες που απαιτεί η δημοκρατία και η διαφάνεια αλλά γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόθεν έσχες, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις (2017-06-29 00:00:00.0)
Ερχεται «οδοστρωτήρας» αντιλαϊκών μέτρων (2002-02-14 00:00:00.0)
«Αυτοτελής διαδικασία ο συντονισμός των ΕΛΜΕ» (2001-03-14 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται πογκρόμ κατά των «απείθαρχων» (2001-02-24 00:00:00.0)
Προσέφυγε στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ (2001-02-15 00:00:00.0)
Επεκτείνεται στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών (1999-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ