Σάββατο 18 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Μάχες επί του εδάφους και σε διπλωματικό επίπεδο

Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης υπογράφουν συμφωνίες με την ιταλική κυβέρνηση, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τις μελλοντικές μπίζνες με τον πλούτο της χώρας σε βάρος του λαού
Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης υπογράφουν συμφωνίες με την ιταλική κυβέρνηση, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τις μελλοντικές μπίζνες με τον πλούτο της χώρας σε βάρος του λαού
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πεπεισμένος ότι «θα νικήσει τελικά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» εμφανίστηκε σε ηχητικό του μήνυμα προς το λιβυκό λαό, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Μουαμάρ Καντάφι. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες μετά το νέο κύμα ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, νωρίς χτες, το οποίο έπληξε κυρίως τα προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις καταγγελίες αντικαθεστωτικών ότι «κατά λάθος» επλήγησαν και δικές τους θέσεις, σε προηγούμενο κύμα πληγμάτων κοντά στην πόλη Αντζνταμπίγια.

Νέες σκληρές μάχες μαίνονταν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ζλιτάν, που βρίσκεται στα δυτικά της Μιζράτα προς την Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, έχοντας στοιχειωδώς διασφαλίσει τη Μιζράτα, προσπαθούν να προχωρήσουν προς τη λιβυκή πρωτεύουσα, κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο λόγω τόσο της αντίστασης που συναντούν επί του εδάφους, αλλά και λόγω των πληγμάτων του πυροβολικού του Καντάφι. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, από τέτοια πλήγματα στην περιοχή, πιο κοντά στην Μιζράτα, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40.

Ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή Μιχαήλ Μαργκέλοφ, από την Τύνιδα όπου συνεχίζει την περιοδεία του, επαναλάμβανε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη ορισμένες επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της λιβυκής ηγεσίας και των αντικαθεστωτικών, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μηχανισμός επικοινωνίας». Εμμέσως, την είδηση επιβεβαίωσε η Τρίπολη.

Αντίθετα, τη διέψευσε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις θα είχαμε ενημερώσει τους συμμάχους μας». Απέφυγε επισταμένα, όμως, να σχολιάσει αν υπάρχει κάποιου είδους μηχανισμός επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Τζιμπρίλ βρέθηκε στη Ρώμη, όπου υπέγραψε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, συμφωνία «συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης». Οι δύο πλευρές μίλησαν για ανταλλαγή πληροφοριών, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογη συμφωνία είχε υπογράψει με την Ιταλία και ο Καντάφι, αναλαμβάνοντας να συλλαμβάνει μετανάστες στις ακτές του με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ