Σάββατο 18 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και παραιτήσεις

Διαψεύδοντας το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία από το ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας έθεσε, ουσιαστικά, το ζήτημα επί τάπητος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, σε διάφορες πόλεις της Συρίας με τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι, για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με πραγματικά πυρά, ενώ οι συριακές αρχές διατείνονταν ότι ο όγκος των συγκεντρώσεων ήταν σημαντικά μικρότερος. Οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις μιλούσαν, αργά χτες, για τουλάχιστον 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν σε Μπανιάς, Χομς, Χαλέπι, Ντεράα, Τζάμπλες, αλλά και στο προάστιο Ντέιρ αλ Τζουρ της Δαμασκού.

Από την άλλη, οι συριακές αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για είσοδο τεθωρακισμένων στις πόλεις Μααράτ αλ Νουμάν και Κχαν Σεϊκχούν, στη βόρεια Συρία, προκειμένου ν' αποκατασταθεί «η τάξη που έχει διασαλευτεί από τη δράση εγκληματικών συμμοριών μετά από σχετική έκκληση των κατοίκων». Και οι δύο πόλεις βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και την Τζισρ αλ Σουγκούρ, όπου πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκκαθαριστική επιχείρηση την περασμένη βδομάδα, που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, το οποίο, μέχρι χτες το μεσημέρι, αριθμούσε, επισήμως, 8.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο μεγιστάνας ξάδελφος του Προέδρου Ασαντ, Ράμι Μαχλούφ, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων των διαδηλωτών, παραιτήθηκε από τις διευθυντικές θέσεις που διατηρούσε σε σειρά επιχειρήσεων, αποφασισμένος «στο εξής να δώσει όλα όσα κερδίζει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς». Μεταξύ άλλων, ο Μαχλούφ διοικούσε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Syriatel», καταστήματα αφορολογήτων ειδών, μία πετρελαϊκή εταιρεία, μία αεροπορική, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ έχει μετοχές και σε τράπεζες.

Προς νέες κυρώσεις

Τη συναίνεσή τους στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά κυρίως «συριακών οικονομικών οργανισμών, π.χ. εταιρειών» εξέφρασαν, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας για «αφόρητες και απαράδεκτες ενέργειες κατά διαδηλωτών». Τη στάση των συριακών δυνάμεων καταστολής έσπευσε να καταδικάσει, χτες, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δηλώνοντας ότι «η συμμαχία δεν έχει κανένα σχέδιο ή πρόταση επέμβασης στη χώρα», μια αποστροφή που προκάλεσε πολλές υποψίες και ερωτήματα, καθώς για πρώτη φορά, έστω και με αρνητικό τρόπο, τίθεται το συγκεκριμένο ενδεχόμενο επί τάπητος.

  • Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες ήταν, τελικά, ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, ανάμεσα στους σουνίτες κατοίκους μίας συνοικίας και στους σιίτες (αλεβίτες) κατοίκους της άλλης, με αφορμή διαδήλωση κατά της ηγεσίας Ασαντ (που είναι αλεβίτες). Αν μη τι άλλο, το αιματηρό περιστατικό επιβεβαίωσε ότι η αναμόχλευση σεχταριστικών διαφορών έχει αρχίσει να έχει συνέπειες και μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει, μεγάλης εμβέλειας, ταραχές σε όλη την περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ