Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ανακάλυψε ελληνικές επιτυχίες στη Νίκαια

Πλήρως ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Νίκαιας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν και πρώτοι οι μεγάλοι της Ευρώπης συμφωνούν στο ότι ενισχύθηκε η θέση των μεγάλων κρατών της ΕΕ σε βάρος των μικρότερων.

«Η Ελλάδα βγαίνει από τη Νίκαια κερδισμένη», είπε ανεπιφύλακτα ο πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι «ο βασικός μας στόχος να μεταρρυθμίσουμε θεσμικά την Ενωση, προκειμένου να προχωρήσει η διεύρυνση, χωρίς όμως να ανατραπούν θεμελιακές διακρατικές ισορροπίες, αλλά και με ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της Ενωσης, επιτυγχάνεται».

Κατά τον πρωθυπουργό, στη Νίκαια η Ελλάδα πήρε σχεδόν ό,τι ζητούσε και συγκεκριμένα: Διασφαλίστηκε ότι από το 2005 -ημερομηνία έναρξης της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - θα ισχύσει η αρχή «ένας επίτροπος από κάθε κράτος - μέλος» και μόνο όταν η ΕΕ θα φθάσει στα 27 κράτη - μέλη η επιλογή των επιτρόπων θα γίνεται με «ισότιμο σύστημα εκ περιτροπής».

Ικανοποιημένος ήταν και στο θέμα της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο της Ενωσης για τη λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, αφού, όπως είπε, «δε μεταβάλλονται βασικές διακρατικές ισορροπίες». Την ίδια ικανοποίηση έδειξε και για την κατάργηση του «βέτο» λέγοντας ότι για ορισμένα θέματα «ειδικού ενδιαφέροντος» για την Ελλάδα, όπως η ναυτιλία, η διαρθρωτική πολιτική και οι εξωτερικές σχέσεις παραμένει το «βέτο».

Ούτε με την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων έδειξε ενοχλημένος ο Κ. Σημίτης λέγοντας ότι «η Ελλάδα δε φοβάται την εμβάθυνση της ενοποίησης μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας», αλλά αντίθετα την επιδιώκει «με σεβασμό των βασικών αρχών για την ενίσχυση της συνοχής, της υπερεθνικότητας και του δημοκρατικού χαρακτήρα της Ενωσης». Υπερήφανος εμφανίστηκε και με την υιοθέτηση της λεγόμενης «Χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ζητώντας μάλιστα να είναι δεσμευτική, όταν είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη χάρτα υπονομεύει βασικά λαϊκά δικαιώματα που είναι κατακτημένα από τους λαούς της Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση είναι πίσω ακόμα και από τις προβλέψεις του ελληνικού Συντάγματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης και συγκεκριμένα στην πορεία ένταξης της Κύπρου είπε ότι τη χρονιά που πέρασε προωθήθηκε ακόμα περισσότερο η διαπραγματευτική προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου. Οσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι η «εταιρική σχέση» που υπογράφηκε αναγκάζει τη γείτονα χώρα να «υποβάλλεται σε ένα πρόγραμμα εξευρωπαϊσμού και εκδημοκρατισμού, καθώς είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να πετύχει το στόχο της για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «ευρωστρατό» ο οποίος, όπως είναι γνωστό, θα επεμβαίνει όπου θέλει για να επιβάλει τα «ευρωπαϊκά ιδεώδη». Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Κ. Σημίτη: «Η ΕΕ θα έχει σύντομα στη διάθεσή της στρατιωτική δύναμη 60.000 στρατιωτών. Τη δύναμη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς να χρειάζεται πάντα να προσφεύγει σε εξωευρωπαϊκούς παράγοντες, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν».

Με απλά λόγια ο πρωθυπουργός είπε ότι ο «ευρωστρατός» θα μπορεί να οργανώνει επεμβάσεις σε βάρος ανεξάρτητων κρατών και μόνος του και σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, ανάλογα με την περίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ