Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Οριακές αλλαγές Βενιζέλου

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις κριτικές των οικολογικών οργανώσεων για το δασοκτόνο άρθρο 24, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε χτες αλλαγές στη σχετική πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει της έναρξης της συζήτησης των άρθρων της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα δέχτηκε να μην υπάρχει η φράση «νόμος ορίζει τα σχετικά με την έννοια του δάσους» και την αντικατέστησε με την πρόβλεψη ότι «νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων». Αναφέρει όμως ότι ναι μεν απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων αλλά προβλέπει ότι αυτή θα γίνεται εάν «είναι αναγκαία για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Διατηρεί όμως την παράγραφο του ίδιου άρθρου που αναφέρει ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ως σκοπό τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους.

Ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία η έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης είναι αυτές που ορίζονται με την 27/11/1999 απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 100.

Σε άλλη αλλαγή και συγκεκριμένα για το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολάβου ή προμηθευτή του δημοσίου, ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε την έννοια του «βασικού μετόχου» ως ασυμβίβαστο προκειμένου όπως είπε να γίνει η ρύθμιση εφαρμόσιμη. Οπως διευκρίνισε, ως βασικός μέτοχος που θα εμπίπτει στο ασυμβίβαστο, θα λογίζεται όποιος κατέχει 5% της επιχείρησης. Απορρίπτοντας την πρόταση για έλεγχο «μέχρι φυσικού προσώπου» είπε ότι κάτι τέτοιο «ουσιαστικά απαγορεύει το σύνολο της οικονομίας» και θεώρησε αυτονόητο ότι θα ανακαλείται η άδεια του ΜΜΕ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη ρύθμιση.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος αλλά πρόσθεσε παράγραφο σύμφωνα με την οποία: «Νόμος ορίζει τις δραστηριότητες που για πολιτικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς ή άλλους συναφείς λόγους είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα καθώς και τα σχετικά με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα και τον τρόπο επανόδου των βουλευτών στο επάγγελμά τους μετά την απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας».

Οπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, μέσα σε οκτώ μέρες από την ψήφιση της παραπάνω συνταγματικής διάταξης, οι βουλευτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους ή να παραιτηθούν από τη Βουλή.

Προέκυψε όμως και ένα θετικό από τις χτεσινές αλλαγές καθώς καταργήθηκε η διάταξη που επέβαλε στους δημόσιους υπάλληλους περιορισμούς στο δικαίωμα να συνεταιρίζονται για λόγους που συνδέονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση επί της αρχής κυριάρχησε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το θέμα του ασυμβίβαστου μεταξύ άσκησης επαγγέλματος και βουλευτικής ιδιότητας και οι Α. Λυκουρέζος της ΝΔ και Ε. Γιαννόπουλος αντέδρασαν έντονα στην προτεινόμενη ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ