Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνεί... επικριτικά!

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην εξωτερική πολιτική εστιάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή

Με «ευρω-σκεπτικιστικές» αναφορές αλλά με ξεκάθαρη θέση ως προς τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην επιλογή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παρουσιάστηκε, χτες, στη Βουλή, ο αρχηγός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλής, εστιάζοντας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν αποτελούν ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γι' αυτό σπεύδω να διευκρινίσω ότι εμείς θα προσυπογράψουμε την κύρωση της νέας συνθήκης. Πιστεύουμε ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών». Συμπλήρωσε δε ότι «οι κυβερνήσεις που χαράσσουν την πορεία της Ενωσης απεμπλούτισαν το όραμα που κληρονόμησαν από τους εμπνευστές της ενοποίησης».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση, λέγοντας: «Προσπαθεί σήμερα η κυβερνητική προπαγάνδα να ισχυριστεί ότι όλα αυτά ανήκουν στον ιστορικό του μέλλοντος». Αναρωτήθηκε, δε, «αφού δε συμμετείχε η Ελλάδα, ποιος διέθεσε τα ΑΒΑΚΣ και τα συστήματα ραντάρ; Αφού ήταν αντίθετη η κυβέρνηση, ποιανού Ελληνα πολιτικού φέρουν την υπογραφή οι αποφάσεις βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας;».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «έχουμε υποστηρίξει ευθέως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Πρέπει όμως και η ίδια να το θέλει. Κανέναν δεν μπορείς να βοηθήσεις κόντρα στη θέλησή του. Εάν η Αγκυρα δεν μπορεί να σηκώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οφείλουμε κι εμείς να είμαστε ρεαλιστές». Οσον αφορά στη διεύρυνση σε σχέση με την Κύπρο, τόνισε ότι «από τη στιγμή που ανταποκρίνεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πληρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις η Κύπρος θα ενταχθεί. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι κεκτημένο και είναι αδιαπραγμάτευτο. Είναι ζήτημα αρχής, αξιοπιστίας και αυτοσεβασμού. Διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν πρόκειται να δεχτούμε. Διεύρυνση χωρίς την Κύπρο απλούστατα δεν μπορεί να γίνει. Αυτή τη δήλωση ζητούμε από τον πρωθυπουργό». Πρόσθεσε πάντως ότι «είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι στη νέα Ευρωπαϊκή Ενωση, που σταδιακά διαμορφώνεται, ολοένα και περισσότερες αποφάσεις θα λαμβάνονται χωρίς να μπορούμε να ασκήσουμε "βέτο". Με τις διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν στη Νίκαια το δικαίωμα της αρνησικυρίας περιορίζεται σημαντικά, αν και οι μεγάλες χώρες διασφάλισαν τις εξαιρέσεις που επιθυμούσαν».

Τέλος, ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως «η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης. Αντί να συγκλίνει, απέκλινε. Διολισθήσαμε στις τελευταίες θέσεις. Πρωτόγνωρη έξαρση ανεργίας, ραγδαία διεύρυνση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Εισοδήματα στο 70% των Ευρωπαίων, χάσμα που διαρκώς μεγαλώνει στο ισοζύγιο συναλλαγών. Διαρθρωτικές αλλαγές στο μηδέν, καταστροφή στο Χρηματιστήριο και διαπλοκή στις συναλλαγές του δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ