Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Ευρωπαϊκή στρατηγική και συναίνεση

Την ύπαρξη «ευρωπαϊκής στρατηγικής» και το άνοιγμα διαλόγου πάνω σε αυτή την προοπτική ζήτησε με τη χτεσινή του παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζοντας παράλληλα «μεγάλο στόχο» την ένταξη στη διαδικασία ενοποίησης της Ε.Ε.

Οπως είπε «χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στρατηγική. Απόψεις δηλαδή για το πώς πρέπει να προχωρήσει από εδώ και πέρα η ενοποίηση. Εσωτερική προετοιμασία, διαρθρωτικές αλλαγές δηλαδή που να μας επιτρέπουν ως χώρα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε υπολογίσιμη οικονομική και πολιτική δύναμη καθώς και ειδική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό σε αυτή τη λεπτή περίοδο». Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε «να κοιτάξουμε τα προβλήματα κατάματα, να μιλήσουμε μεταξύ μας και στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια και κυρίως να προετοιμάσουμε ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο. Σχέδιο που να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού που να εξασφαλίζει την ενεργητική συναίνεση και όχι να του επιβληθεί από κάποιους που δήθεν τα ξέρουν όλα και φροντίζουν πριν από εμάς, για μας».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη διάσκεψη της Νίκαιας σημείωσε ότι «αναγκαία συνθήκη, θεσμικός όρος και διαρθρωτική προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι δημοκρατικοί πολιτικοί θεσμοί που θα συγκροτούν, θα λειτουργούν, θα ελέγχουν, θα ισορροπούν και θα νομιμοποιούν αυτή την ένωση. Η δημοκρατική πολιτική δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να την αναδείξει σε στρατηγικό πόλο ισορροπίας και σταθεροποιητικό παράγοντα ειρηνικής συνύπαρξης». Τέλος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι «στην επόμενη διετία θα κυριαρχήσει η σύγκρουση ανάμεσα σε δυο μείζονες προτάσεις για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ανάμεσα στη γερμανική πρόταση για την ομοσπονδία από τη μια και στην πρόταση για τη συνέχιση του διακυβερνητικού ουσιαστικά χαρακτήρα της Ενωσης. Η Ελλάδα πρέπει μετά γνώσεως να κάνει επιλογή ανάμεσα στους δυο δρόμους και στη βάση αυτής της επιλογής να χαράξει την πορεία της» προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΝ έχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης σε ομοσπονδιακή προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ