Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Kατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους

 

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε άλλο ένα εχθρικό αεροσκάφος» αναγγέλλουν, θριαμβευτικά χτες, τα περισσότερα ιρακινά ειδησεογραφικά έντυπα, επικαλούμενα ανώτατους αξιωματούχους του ιρακινού στρατού. Επισήμως, πάντως, η ιρακινή ηγεσία δε σχολίασε καθόλου την είδηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βαγδάτη πανηγυρίζει για την κατάρριψη κάποιου αμερικανικού αεροσκάφους, ισχυρισμοί που σταθερά απορρίπτονται από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Για το περιστατικό της Κυριακής, η διοίκηση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, που βρίσκεται σταθερά στον Περσικό Κόλπο τα τελευταία χρόνια και εδράζει στο Μπαχρέιν, αναφέρει σε λακωνική ανακοίνωσή της, ότι «πράγματι κατέπεσε ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου "S-3B" αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο "John F. Kennedy" για άγνωστες αιτίες, οι οποίες ερευνιούνται ακόμη», υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάρριψης του αεροσκάφους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι σκοτώθηκαν και οι δύο Αμερικανοί χειριστές.

Ενώ η είδηση αυτή έβλεπε το φως της δημοσιότητας, στις ΗΠΑ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις φήμες περί βαθιάς δυσαρέσκειας της στρατιωτικής ηγεσίας, και ιδιαίτερα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, για την παρατεταμένη παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο, αν και επισήμως διαψεύδονται κατηγορηματικά από το Πεντάγωνο. «Λάδι στη φωτιά» αυτών των δημοσιευμάτων ρίχνει πρόσφατο άρθρο της «Boston Globe», το οποίο υποστηρίζει ότι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στον Κόλπο, καθώς, όπως εκτιμούν, είναι σε ένα «σιωπηλό» πόλεμο χωρίς σταματημό από το 1991.

Οπως τονίζεται, οι Αμερικανοί στρατιώτες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την ιρακινή αεράμυνα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μετά από κάποιους μήνες συμπτώματα κόπωσης εξαιτίας της διαρκούς υπερέντασης, ενώ ανάλογα «συμπτώματα» παρουσιάζονται και στα αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται, σχεδόν ακατάπαυστα, σε ετοιμότητα. Καταλήγοντας, τονίζεται στο άρθρο ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έχουν ρίξει περισσότερες από 1.000 βόμβες κατά ιρακινών στόχων, ενώ μόνο τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει 6.000 εξόδους για να φέρουν σε πέρας την, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ετησίως, αμερικανική επιχείρηση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ