Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαχείριση απορριμμάτων με άξονα τις λαϊκές ανάγκες

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου αποκομιδής απορριμμάτων και ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, στην Πάτρα με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου.

Την ημερίδα «άνοιξε» ο Νίκος Κουτουμάνος, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι δυνάμεις του κεφαλαίου εκμεταλλεύονται την κρίση και έχουν περάσει σε γενική έφοδο ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα. Μπροστά στη σαρωτική επέλασή τους ξεχωριστά πλήγματα δέχεται το φυσικό περιβάλλον. Φυσικά η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, ούτε αφορά αποκλειστικά την Αχαΐα».

Βασικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάτρα από τη χαβούζα της Ξερόλακκας όπου συγκεντρώνονται τα σκουπίδια της πόλης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εχουμε την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της δημοτικής καθαριότητας και ειδικότερα της αποκομιδής των απορριμμάτων, με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εξοπλισμό, σε υποδομές, σε συνθήκες εργασίας. Εχουμε την παράνομη πλέον λειτουργία, του κατ' όνομα ΧΥΤΑ, στην Ξερόλακκα, στην ουσία μιλούμε για ημιελεγχόμενη χωματερή. Η Ξερόλακκα έπρεπε να είχε κλείσει χτες, ο χρόνος ζωής της έχει εκπνεύσει προ πολλού. Συγκεκριμένα, καταστρατηγούνται οι περιβαλλοντολογικοί όροι, αφού διαπιστωμένα έχει γίνει επέκτασή του σε βάρος δασικής έκτασης, υπέρβασης του ύψους των απορριμμάτων, χωρίς διάστρωση στο έδαφος κατάλληλων μεμβρανών, χωρίς συλλογή και καύση του βιοαερίου, χωρίς πυροπροστασία.

Οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, άταφα σκουπίδια, λυμματολάσπη, διαρροή στραγγισμένων υγρών στο χείμαρρο Καραβά και από εκεί στην Πλαζ, οσμές κλπ. δημιουργούν οξυμένα προβλήματα υγείας στους κατοίκους του αρκτικού διαμερίσματος και κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ. Η κατολίσθηση τμήματος του ΧΥΤΑ δείχνει πού μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος τόνισε: «Από όσα προαναφέραμε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τον πραγματικό ένοχο για την όξυνση του προβλήματος. Πρόκειται για την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αδυναμία στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της κεντρικά σχεδιασμένης επιστημονικής πρόληψης και αντιμετώπισης με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

Ο Τάκης Σκιαδάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας, μίλησε για τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων που δουλεύουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λέει όχι στο νέο ΧΥΤΑ «Μουσαμά» και απαιτεί το κλείσιμο της χωματερής Φυλής (2017-10-20 00:00:00.0)
Απάντηση για το ΧΥΤΑ Ξερόλακκας (2016-10-22 00:00:00.0)
Ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της επεξεργασίας απορριμμάτων (2014-11-07 00:00:00.0)
Στο κενό οι συκοφαντίες της δημοτικής αρχής (2010-07-08 00:00:00.0)
Εκρηκτικό το πρόβλημα στην Αχαΐα (2005-02-17 00:00:00.0)
Οι γειτονιές «κοσμούνται» από... σκουπίδια (2003-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ