Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Το «Στάχυ» μετά τους «Ινδοευρωπαίους» του Τζ. Π. Μάλορι και τους «Αζτέκους» του Ρίτσαρντ Τάουνσεντ, κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο στη σειρά «Λαοί και Ιστορία». Πρόκειται για τη μελέτη του καθηγητή και εφόρου του Μουσείου Πίμποντι στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ Μίκαελ Ν. Κόε «Οι Μάγια» (μετάφραση Ελένη Αστερίου), η οποία περιγράφει την οργάνωση και ανάπτυξη του μεγαλύτερου, αρχαιότερου, λαμπρού πολιτισμού στην αμερικάνικη ήπειρο. Το βιβλίο εικονογραφείται με πλήθος κειμηλίων των Μάγια.

- Το «Αστυ» κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο της κορυφαίας ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί για την αρχαία ελληνική τραγωδία. Τίτλος του «Η εξέλιξη του πάθους (Από τον Αισχύλο στον Ευριπίδη)». Η μελέτη, σε μετάφραση της Μπάμπης Αθανασίου και της Κατερίνας Μηλιαρέση, προλογίζεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

- Ο ποιητής και συνεργάτης του «Ρ» στον τομέα του βιβλίου Γιάννης Καραβίδας δημοσίευσε τη μελέτη του, «Νίκη Κακαβά - Γαρίδη (Η ποιήτρια της όψιμης τόλμης» (Εκδόσεις «Μαυρίδης»).

- Το «Προσκήνιο» κυκλοφόρησε την ιστορική εργασία του πρόωρα χαμένου Παύλου Πετρίδη «Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα (1957-1967) Απόρρητα ντοκουμέντα», η οποία αποκαλύπτει το παρακράτος - το μακρύ χέρι του παλατιού. Ο πρόλογος είναι του καθηγητή Γ. Α. Μαγκάκη.

- Η «Αγρα» κυκλοφόρησε το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του κορυφαίου Ιταλοεβραίου στοχαστή και πεζογράφου, διασωθέντος θύματος του ναζισμού (έγκλειστου σε στρατόπεδα) Πρίμο Λέβι «Αυτοί που βούλιαξαν και αυτοί που σώθηκαν» (μετάφραση Χαρά Σαρλικιώτη). Το βιβλίο του φημισμένου Ιταλού πεζογράφου Αντόνιο Ταμπούκι «Δύο ελληνικά διηγήματα» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης). Πρόκειται για τα διηγήματα «Το ποτάμι» και «Εισιτήριο στη θάλασσα». Το αφήγημα της Ιαπωνίδας Γιόκο Ογκάουα «Ο παράμεσος» (μετάφραση, από τα ιαπωνικά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη).

- Η «Νεφέλη» κυκλοφόρησε την επίκαιρη μελέτη του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη «Οι σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος - έθνος (Στη σκιά των ταυτοτήτων)».

- Τα «Ελληνικά Γράμματα», μετά την έκδοση του έξοχου βιογραφικού έργου του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Ο Μαγιακόφσκι (τα εύκολα και τα δύσκολα)» και την επανέκδοση του σπουδαίου δίτομου μυθιστορήματός του «Νύχτες και αυγές» (πρωτοκυκλοφόρησε στο εξωτερικό από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» του ΚΚΕ), στο τέλος του 2000 κυκλοφόρησε τη δίτομη αυτοβιογραφία του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Αυτά που μένουν». Ο πρώτος τόμος τιτλοφορείται «Η γραμμήτης ζωής» και ο δεύτερος «Το κόκκινο σπίτι». Μια αυτοβιογραφία, που αποτυπώνει τις ιδέες, τα οράματα, τους αγώνες, τα πάθη και τους πόθους, τη δημιουργική ζωή των αγωνιστών στην αναγκαστική υπερορία. Επίσης κυκλοφόρησαν: Η ογκώδης συλλογή (διηγημάτων) του θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Γιώργου Μανιώτη «Τα Σαντέ της Σαπφώς» (αναφορά στην αξέχαστη Σαπφώ Νοταρά). Την πολύτιμη, για τα παιδιά που δίνουν μάχη για εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μελέτη 413 σελ. του δρ. Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Ι. Μάντη «Επιτυχία - Αποτυχία στις Γενικές Εισαγωγικές Εξετάσεις (Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες)». Την ογκώδη μελέτη της δρ. Νομικής του ΑΠΘ Μαρίας Αρχιμανδρίτου «Η ανοικτή έκτιση ποινής (Μορφές ελαστικότητας στην ιδρυματική διαβίωση των κρατουμένων)». (Αφορά στη δυνατότητα και τους όρους οργάνωσης και λειτουργίας ανοιχτών φυλακών). Την κοινωνιολογική μελέτη του κοινωνιολόγου - ερευνητή Γιώργου Αλεξιά «Λόγος περί ζωής και θανάτου (Η ιατρική πράξη ως μορφή κοινωνικής αλληλόδρασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας)». Τη μελέτη του καθηγητή Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αντώνη Παπαρίζου «Η ελευθερία ενώπιον του θανάτου». Το 6ο τεύχος (Ανοιξη 2000) της επιθεώρησης οικονομικών και κοινωνικών επιστημών «Πολιτική Οικονομία». Το μυθιστόρημα της Νένης Ευθυμιάδου «Οι τυχοδιώκτες». Τη λογοτεχνική μελέτη της Σούλας Οικονομίου «Χίλιες και μια ανατροπές (Η νεοτερικότητα στη λογοτεχνία για μικρές ηλικίες)». Το μυθολογικό βιβλίο για παιδιά του ποιητή και πεζογράφου Μενέλαου Λουντέμη «Ο Ηρακλής». Θυμίζουμε ότι ο Λουντέμης έχει «μεταφράσει» και τους μύθους των Θησέα, Δαίδαλου και Ικαρου). Το χρήσιμο για παιδαγωγούς (νηπιαγωγείου) και τους γονείς σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, εικονογραφημένο βιβλίο των Νίκης Δεληκανάκη - Ρένιας Κοκολάκη - Μαρίας Νοΐδου «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία». Το κινηματογραφικό παραμύθι του Ντίσνεϊ «Ο τίγρης, ο Γουίνι και η παρέα τους» (απόδοση Μελίνα Καρακώστα). Το παραμύθι της Ζωής Θ. Σπυροπούλου «Η Γη, το σπίτι μου»(εικονογράφηση Λιάνα Μαρτζάνη). Το παιδικό βιβλίο της Μαίρης Μιλλεούη «Σπίτια» (εικονογράφηση Χρήστος Η. Παπαδημητρίου) και βιβλία της «Playmobil»: «Δραπέτευση από τον ύφαλο των καρχαριών», «Το μαγεμένο δάσος», «Περιπέτεια στο νησί των θησαυρών», «Η μετακόμιση του Bouncer».

- Το «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76, 3648.170) κυκλοφόρησε το βιβλίο των Αγάθης Μοσχονά - Νίκου Ευσταθίου «Γράμματα στην ειρήνη (ένα σχέδιο δράσης για την ειρήνη)» (πρόλογος Χρήστου Τέρεζη - καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, σχέδια - σκίτσα Βασιλικής Γαλατά).

- Το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κερατέας κυκλοφόρησε τα ευθυμογραφήματα του Γιάννη Ανδρικόπουλου - Γροπιώτη «Ο καλλιτέχνης του γέλιου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ