Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών και φοιτητών

Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών, την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ

Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ.

Σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φοιτά ένας μεγάλος αριθμός νέων που αναγκάστηκαν σε μικρή ηλικία να αφήσουν τις πατρίδες τους, ακολουθώντας τις οικογένειές τους στο δρόμο της μετανάστευσης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στην πλειοψηφία τους, αυτοί οι φοιτητές και σπουδαστές ολοκλήρωσαν το ελληνικό σχολείο και μπήκαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Εχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι όμως, μέσα στα σπίτια τους, τι σημαίνει η εκμετάλλευση των μεταναστών, ενώ η επιτυχία τους στην ανώτατη εκπαίδευση σε τίποτα δεν τους εξασφαλίζει το εργασιακό τους μέλλον, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους πτυχιούχους, που αντιμετωπίζουν για πολλά χρόνια την ανεργία, την ετεροαπασχόληση, την απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ επίσης, σπουδάζουν πολλοί νέοι από την Κύπρο, με βάση ειδικές διακρατικές συμφωνίες των δυο χωρών. Οι Κύπριοι φοιτητές συμμετέχουν στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους των ελληνικών ιδρυμάτων που σπουδάζουν και παράλληλα συμμετέχουν και στις Ενώσεις Κυπρίων Φοιτητών. Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 2010 η Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθήνας αποφάσισε σε γενική της συνέλευση τη συσπείρωσή της στο ΜΑΣ και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Παράλληλα, υπάρχει και μια λιγότερο πολυπληθής κατηγορία μεταναστών φοιτητών, κυρίως σε σχολές που προσφέρουν και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, που μετανάστευσαν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν. Οι φοιτητές αυτοί δεν απολαμβάνουν ούτε καν τα κουτσουρεμένα δικαιώματα που έχουν οι Ελληνες φοιτητές σε σίτιση, στέγαση, εκπτώσεις στις μετακινήσεις κ.ά. «Στην πλάτη των μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών παίζονται παιχνίδια που στοχεύουν στην αφαίρεση δικαιωμάτων όλων των φοιτητών και σπουδαστών. Η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί σαν Δούρειο Ιππο, ήδη πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα, στις εστίες, στις λέσχες, για τα βιβλία και άλλα», σημειώνει σχετικά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Ετσι, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία της σύσκεψης για την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ, η Εκτελεστική Γραμματεία τονίζει: «Η ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών και φοιτητών, κόντρα στην αντεργατική, αντιμεταναστευτική επιθετική πολιτική, είναι για όλους μας μονόδρομος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εχε το νου σου στο παιδί...» (2015-12-24 00:00:00.0)
Μήνυμα αλληλεγγύης στους Κύπριους φοιτητές (2013-03-30 00:00:00.0)
Αύριο ο αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας (2013-03-13 00:00:00.0)
Αντίπαλός μας το κεφάλαιο (2011-07-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αύριο στο Βόλο (2011-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ