Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε διαρκή ομηρία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΑΕΙ

Διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα πανεπιστήμια έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, με αφορμή αυτή τη φορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο εργαζόμενες καθαρίστριες, μητέρες με παιδιά, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, δραστηριοποιούνται πάνω από 3 εργολάβοι στις υπηρεσίες της καθαριότητας, σε διαφορετικά κτιριακά συγκροτήματα. Αυτή τη βδομάδα ανοίγουν οι φάκελοι των προσφορών για το διαγωνισμό σε ένα από τα κτιριακά συγκροτήματα (Βούτες). Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενες εκεί θα πεταχτούν στο δρόμο αν άλλη εταιρεία κερδίσει το διαγωνισμό.

Παρά την προκλητική άρνηση της πρυτανείας να δεχτεί αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε δύο περιστάσεις, τελικά αντιπροσωπεία της ΕΙΥΗ, μαζί με αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης, ο οποίος προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της διοίκησης και εν τέλει αρνήθηκε να παρέχει οποιαδήποτε εγγύηση για τις δουλειές των εργαζομένων, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι σε περίπτωση που κερδίσει άλλος ανάδοχος το διαγωνισμό θα πεταχτούν στο δρόμο. Η δικαιολογία της πρυτανείας είναι ότι ακολουθεί τους νόμους, ώστε «να είναι καθαρό το ίδρυμα και μόνον αυτό», ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τη διαρκή απειλή που αντιμετωπίζουν να δουλεύουν μεν στο ίδρυμα, αλλά με κάθε νέο διαγωνισμό να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι η πρυτανεία δεν είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει έστω και τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος να βάλει ρήτρα στη σύμβαση του αναδόχου, για να μην πειραχτούν οι θέσεις εργασίας των προηγούμενων καθαριστριών κι ακόμα να μη μεταβληθούν δυσμενώς οι εργασιακές τους σχέσεις. Επιπλέον, δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το νόμο που επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να αναλάβει το ίδιο την υπηρεσία καθαριότητας, δίχως τη μεσολάβηση ιδιώτη.

Με ανακοίνωσή της τόσο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων όσο και η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλουν τον κατάπτυστο ρόλο, όπως αναφέρουν, της πρυτανείας ως υπερασπιστή των συμφερόντων των επιχειρήσεων μέσα στο πανεπιστήμιο και του τσακίσματος των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, κινδυνεύουν και δεκάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό, υπάλληλοι της μεγάλης εταιρείας «fresh gourmet», με χρωστούμενους μισθούς μηνών, οι οποίοι βρίσκονται σε παρόμοιο καθεστώς ομηρίας και εκβιασμού. Η αλλαγή του αναδόχου προχωράει κι εδώ. Ηδη έχει αποφασιστεί πως η λέσχη του πανεπιστημίου (φοιτητικό κέντρο) θα κλείσει το καλοκαίρι και οι εργαζόμενοι περιμένουν ...μήπως ο νέος ανάδοχος τους προσλάβει από Σεπτέμβρη πάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ