Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Νέοι εκβιασμοί στον απόηχο της Συνόδου

Η ανάγκη του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να προχωρήσουν οι ανατροπές στην Ελλάδα κυριαρχεί στις δηλώσεις του πολιτικού του προσωπικού

Με τη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές θα συμμετέχουν στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας εντείνουν τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό, να σκύψει το κεφάλι και να δεχθεί την καρατόμηση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών του για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου ως «μια σημαντική πολιτική συμφωνία για τη σταθερότητα του ευρώ» και εντείνοντας τους εκβιασμούς στον ελληνικό λαό υπογραμμίζει ότι «τώρα θα πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει, την ερχόμενη εβδομάδα, το πρόγραμμα. Και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα βοήθεια που θα τη συνθέτουν ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια». Η ίδια επισημαίνει ότι «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητό να ψηφιστεί το πακέτο και από την αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δηλώνει ότι ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος σημειώνει ότι «είχαμε αρκετές συναντήσεις με τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ έχουμε ενημερωθεί για όλες τις συναντήσεις στην Ευρωζώνη και δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή ανησυχίες».

Παράλληλα, ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκτιμά ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί στην ευθύνη του», καθώς έχει «πολύ μεγάλο ίδιο συμφέρον» για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Ο ίδιος δηλώνει πως είναι αισιόδοξος ότι μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 3 Ιούλη, θα έχει προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, που θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ολλανδική τράπεζα «Rabobank» δηλώνει ότι «αν λάβουν μέρος και άλλες ολλανδικές τράπεζες στην εθελοντική ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, θα συμμετάσχουμε και εμείς, αν και δεν έχουμε ακόμη μία ξεκάθαρη εικόνα των πλεονεκτημάτων που μας προσφέρει».

Πάντως, η συζήτηση για βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σεργκέι Ουλάτοφ, επισημαίνει ότι στη Ρωσία «μέχρι το 2030, το επίπεδο του χρέους θα είναι μη βιώσιμο, όπως της Ελλάδας, αν δεν αλλάξει τίποτα», προαναγγέλλοντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και για το λαό της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχικές «αξιολογήσεις» και αντιλαϊκά μέτρα (2015-08-18 00:00:00.0)
Διευθετήσεις στη ρότα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας (2012-12-05 00:00:00.0)
Συντηρούν τα σενάρια για διάσπαση της ευρωζώνης (2012-03-16 00:00:00.0)
Παζάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους (2011-08-27 00:00:00.0)
Στην έκτακτη Σύνοδο μεταφέρονται τα παζάρια (2011-07-16 00:00:00.0)
Στροφή κεφαλαίων στον τζόγο με κρατικά ομόλογα (2001-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ