Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Τώρα προτείνουν νέους κανονισμούς στους πυρηνικούς σταθμούς

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βιέννη η πενθήμερη συνδιάσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την ασφάλεια λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ενέργειας, έπειτα από το συνεχιζόμενο πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία με την παραδοχή του επικεφαλής του οργανισμού, Γιουκίγια Αμάνο, πως θα πρέπει να εφαρμοστούν νέοι ισχυρότεροι κανονισμοί ασφαλείας, οι οποίοι εντούτοις θα μπορούν να τηρηθούν μόνον εάν το αποφασίσει κάθε χώρα μέλος...

Ο Αμάνο υποστήριξε ότι στη συνδιάσκεψη καταλήχτηκε ένας «οδικός χάρτης αποφυγής ή συρρίκνωσης των κινδύνων για μελλοντικά πυρηνικά δυστυχήματα».

Το ίδιο 24ωρο Ιάπωνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέβασαν σε 16,9 τρισ. γεν (209,8 δισ. δολάρια) το κόστος των ζημιών σε κτίρια, δρόμους και λιμάνια από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη, που προκάλεσε το θάνατο 15.500 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη 7.500 άλλων. Οι ζημιές σε 100.000 ισοπεδωμένα σπίτια, σε 400.000 άλλα μερικώς κατεστραμμένα και σε εκατοντάδες εργοστάσια υπολογίζονται σε 10,4 τρισεκατομμύρια γεν. Και φυσικά η καταστροφή από τη ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει είναι ανυπολόγιστη και οι συνέπειες θα διαρκέσουν για πολλές δεκαετίες.

Τέλος, χτες η ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει την περίοδο ως το 2012 374.000.000 ευρώ για τη βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, καθώς σε επίσημη έκθεση φέρεται να καταγράφονται πόσο ευάλωτες είναι πολλές ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ