Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΠΕΝΤΕΛΗ - ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «φιλέτα» το 27,4% των δασών!

Eurokinissi

Πάνω από 21.000 στρέμματα δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, δηλαδή το 27,4%% του συνόλου τους, που βρίσκονται στις περιοχές Μαραθώνα, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης κινδυνεύουν να χάσουν το δημόσιο και δασικό τους χαρακτήρα και να οδηγηθούν στην εμπορευματοποίηση, ως οικόπεδα - «φιλέτα», αν γίνουν δεκτές οι χιλιάδες αντιρρήσεις ιδιωτών που υποβλήθηκαν κατά τη διαδικασία της ανάρτησης των τριών πρώτων δασικών χαρτών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Κτηματολόγιο ΑΕ», και τα οποία αναδεικνύουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι κυβερνήσεις αυτές με την πολιτική που ακολούθησαν επί δεκαετίες δημιούργησαν ιδιοκτησιακά προβλήματα και έθρεψαν την εμπορευματοποίηση της γης, που φούντωσε σε συνδυασμό με διάφορους αντιδασικούς νόμους και διατάξεις που ψήφισαν κατά καιρούς, προσφέροντας και τις δημόσιες δασικές εκτάσεις ως διέξοδο στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Κτηματολόγιο ΑΕ»:

  • Για την περιοχή του Μαραθώνα υποβλήθηκαν συνολικά 1.954 αντιρρήσεις, που αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα 17.633,3 στρεμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τους δασικούς χάρτες, που συντάχθηκαν σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 1945, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της περιοχής ανέρχονται σε 53.206 στρέμματα, δηλαδή οι αντιρρήσεις αφορούν το 33,1% της συνολικής δασικής έκτασης!
  • Για την περιοχή της Πεντέλης υποβλήθηκαν συνολικά 655 αντιρρήσεις, που αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα 2.378,4 στρεμμάτων. Με βάση τους δασικούς χάρτες της περιοχής, δασικό χαρακτήρα έχουν 22.072 στρέμματα και επομένως οι αντιρρήσεις αφορούν το 10,7% της συνολικής δασικής έκτασης!
  • Για την περιοχή της Νέας Πεντέλης υποβλήθηκαν 347 αντιρρήσεις που αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα 1.204,6 στρεμμάτων. Οι δασικοί χάρτες της περιοχής καταγράφουν ως δάση και δασικές εκτάσεις 2.072 στρέμματα, δηλαδή εδώ αμφισβητείται με τις αντιρρήσεις ο δασικός χαρακτήρας του 58,1% του συνόλου!


Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αντιρρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση εμφανίζονται συμβόλαια, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, όπου χαρακτηρίζονται ως αγροτεμάχια εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση εμφανίζονται διαδοχικά συμβόλαια κατοχής δασών ή δασικών εκτάσεων που δεν ανάγονται στο 1915, χρονιά την οποία σταμάτησε το καθεστώς της έκτακτης χρησικτησίας. Ολες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν διεκδικήσεις κυριότητας δασικών εκτάσεων από ιδιώτες, έναντι του Δημοσίου, με αμφισβητούμενης νομιμότητας συμβόλαια.

Υποβλήθηκαν, επίσης, συνολικά 25 αντιρρήσεις που αφορούν έκταση 15 στρεμμάτων, με αιτιολογικό ότι οι εκτάσεις αυτές έχουν παραλειφθεί να χαρακτηριστούν δασικές, ενώ είναι τέτοιες.

Ο νόμος προβλέπει ότι μέσα σε 40 μέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων, η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας ολοκληρώνει το δασικό χάρτη ως προς τα τμήματα του δάσους για τα οποία δεν κατατέθηκαν αντιρρήσεις.

Επίσης προβλέπει ότι οι αντιρρήσεις θα εξετάζονται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από ειδικές επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων και ο δασικός χάρτης θα συμπληρώνεται και θα κυρώνεται σταδιακά με τα υπόλοιπα κομμάτια μετά την εξέταση των ενστάσεων.


Κ.Ζ.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ