Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ρίψεις όπλων στους αντικαθεστωτικούς από τους Γάλλους

TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά από αρκετές ώρες παλινωδιών, ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού, Τιερί Μπιρκάρ, επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία που κυκλοφορούσε, χτες από το πρωί, ότι γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν με αλεξίπτωτα όπλα στους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην περιοχή των Δυτικών Ορεων, χωρίς να προηγηθεί καμία προηγούμενη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τις ίδιες τις αποφάσεις του ΟΗΕ που επικαλείται το Παρίσι. Το θέμα έχει, ήδη, προκαλέσει τριβές εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ, που δεν είχε ενημερωθεί, ενώ αναλυτές ανέμεναν τις έντονες επικρίσεις και από άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία ή η Κίνα που έχουν, ούτως ή άλλως, διαφωνήσει με τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Την είδηση δημοσιοποίησε, πρώτη, η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», επικαλούμενη στρατιωτικούς αξιωματούχους, αλλά και απόρρητα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα «φορτία», που έριξαν τα γαλλικά αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή της Τζεμπέλ Ναφούσα, περιείχαν εκτοξευτές ρουκετών, πολυβόλα, τουφέκια, αντιαρματικές ρουκέτες (και φάρμακα και τρόφιμα, όπως υποστήριξε ο Μπιρκάρ). Αρχικώς, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ και ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Σάμαμ, που βρίσκονταν στο Παρίσι και είχαν επαφές με τη γαλλική ηγεσία και τον Πρόεδρο Σαρκοζί, απέφυγαν να σχολιάσουν την είδηση.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, απαντούσε στις κλιμακούμενες πιέσεις και καταγγελίες των αντικαθεστωτικών περί μη χορήγησης της χρηματικής βοήθειας από την Ομάδα Επαφής, λέγοντας ότι έχουν, ήδη, λάβει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Εμμέσως, δε, πλην σαφώς, κάλεσε το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο να μην προκαλεί εντυπώσεις.

Από την άλλη πλευρά, η λιβυκή ηγεσία κατήγγειλε, χτες, ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική ΝΑΤΟική επιδρομή σε ανοιχτή αγορά στην Ταουέργκα, νοτίως της Μιζράτα. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δήλωσε άγνοια (κάτι βέβαια που δεν αποκλείει να έχει όντως γίνει τέτοιο πλήγμα) και αρκέστηκε να ανακοινώσει πλήγματα κατά δυνάμεων του Καντάφι από ΝΑΤΟικά πλοία στην πόλη Ζλιτάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ