Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Νέα διαδήλωση στις 8 Φλεβάρη

Αποφασίστηκε σε σύσκεψη δεκάδων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων  που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του ΕΚ Αθήνας

Να φύγουν οι δυνάμεις του πολέμου από τα Βαλκάνια, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα. Με αυτά τα συνθήματα και στόχους ζωής, κόντρα στους οργανισμούς του θανάτου και του ολέθρου, δεκάδες μαζικοί φορείς καλούν το λαό της Αθήνας να διαδηλώσει στις 8 Φλεβάρη, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τον καλούν να υπερασπιστεί το μέλλον του, το δικαίωμά του στη ζωή, γιατί γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το Κόσσοβο δεν ήταν μια παρένθεση. Ο πόλεμος είναι εδώ. Οι συνέπειές του είναι εδώ. Το σύνδρομο των Βαλκανίων είναι εδώ. Γι' αυτό ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια σ' αυτούς που τον υποθάλπουν και τον τρέφουν, πρέπει να έχει διάρκεια και ξεκάθαρους στόχους.

Χτες σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκπρόσωποι 30 και πλέον φορέων από τα συνδικάτα, φιλειρηνικές οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικές οργανώσεις, Συλλόγους Σπουδαστών, συζήτησαν και πήραν μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Στη διακήρυξη, που υιοθέτησαν στη σύσκεψη και απευθύνεται σε όλο το λαό της Αθήνας, υπογραμμίζεται ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν τον κυνισμό και την αδιαφορία με την οποία το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη ζωή και το ειρηνικό μέλλον των βαλκανικών λαών. Επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνη είναι για τους λαούς της περιοχής μας η πολιτική του διαμελισμού και του πολέμου, που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Στη σύσκεψη κοινή ήταν η διαπίστωση πως η αντιπολεμική δράση πρέπει να γίνει συστατικό κομμάτι δουλιάς των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, να αποκτήσει σταθερές μορφές και να αγκαλιάσει όσο γίνεται ευρύτερα στρώματα. Στόχοι αυτής της δράσης, όπως υπογραμμίζεται και στη διακήρυξη, πρέπει να είναι: Η ανάδειξη της ανάγκης διάλυσης του ΝΑΤΟ και της άμεσης απομάκρυνσης των δυνάμεών του από τα Βαλκάνια. Η απαίτηση επιστροφής όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων. Η παρεμπόδιση νέων επιθετικών και πολεμικών πρωτοβουλιών στην περιοχή μας και η μη συμμετοχή της χώρας μας καθ' οιονδήποτε τρόπο σε τέτοιου είδους ενέργειες. Η απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την Ευρώπη, μαζί και των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και το κλείσιμο των ξένων ΝΑΤΟικών βάσεων. Η πλήρης έρευνα για τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ξηρά και θάλασσα στην πατρίδα μας και η απαίτηση μέτρων αποκατάστασης της ζημιάς, όπου και όσο αυτό είναι δυνατό.

«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων φορέων - υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γ. Φελώνης - ώστε η αγανάκτηση του κόσμου σ' αυτό το διαρκές έγκλημα να μεταφραστεί σε συμμετοχή σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις».

«Φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που να εκφράζει την έντονη ανησυχία που διακατέχει το λαό μας, τόνισε ο γραμματέας του ΕΚΑ Π. Σοφός. Γίνεται προσπάθεια να μας γυρίσουν τα μυαλά ανάποδα. Να μας πείσουν ότι δήθεν δεν τρέχει τίποτα». Κάλεσε όλους τους φορείς να οργανώσουν τη φιλειρηνική δράση τους στο χώρο ευθύνης τους.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε μεταπολεμικά, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Το έγκλημα αυτό έχει ταυτότητα και υπεύθυνους. Οσοι υπέγραψαν είναι ένοχοι. Πρόκειται για έναν πυρηνικό πόλεμο, τις συνέπειες του οποίου αυτοί που τον αποφάσισαν γνώριζαν εκ των προτέρων. Απαιτούμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν, αλλά και γιατί δεν έχουν καμιά δουλιά να βρίσκονται στο Κόσσοβο και τη Βοσνία. Δεν εξυπηρετούν κανένα εθνικό συμφέρον οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, είναι δυνάμεις του πολέμου και όχι της ειρήνης».

Την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης του ντόπιου πληθυσμού, γιατί πρώτος αυτός πληρώνει τις συνέπειες, υπογράμμισε η Δ. Μάρκου από την Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και συμπλήρωσε πως αίτημα των μαζικών φορέων πρέπει να είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ. Την έντονη ανησυχία τους, για τις συνέπειες που θα πληρώσει στο μέλλον η δική τους γενιά, μετέφεραν στη σύσκεψη οι νεολαίοι από τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», την ΕΣΕΕ και άλλους σπουδαστικούς συλλόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ