Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
«Ακίνδυνα τα βλήματα» επιμένουν οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι...

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο χέρι εμφανίστηκε χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Μαρκ Λέιτι, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο στρατηγείο της «συμμαχίας» στις Βρυξέλλες.

«Ορίστε... αυτό είναι ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Είναι εντελώς ακίνδυνο για την υγεία!» είπε ο Λέιτι. Λίγα λεπτά μετά κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη -μακρινή...-πιθανότητα άσκησης πολιτικής δίωξης κατά του Συμφώνου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ αναφορικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο Λέιτι δήλωσε με το γνωστό κυνισμό: «Η χρήση οπλικών συστημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι νόμιμη και το γεγονός αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση».

Τη σκυτάλη της «ενημέρωσης» παρέλαβε στη συνέχεια ο Ντάνιελ Σπέκαρντ, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ μετά το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων». Ο Σπέκαρντ ανακοίνωσε την ακόλουθη «είδηση»:«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση οπλικών συστημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας. Καμία έρευνα επιτροπής από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν έδειξε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας».

Παρά τη ΝΑΤΟική εμμονή στην έλλειψη «επιστημονικών στοιχείων» που να τεκμηριώνουν την «άμεση σχέση» ανάμεσα στα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και στα κρούσματα θανάτου από καρκίνο διαφόρων μορφών ή άλλες «μυστηριώδεις ασθένειες» που εκδηλώνονται σε Σερβοβόσνιους, Κοσσοβάρους και μέλη στρατιωτικών πολυεθνικών αποστολών που υπηρετούν στα Βαλκάνια, ο δυτικός Τύπος επαναφέρει το θέμα επίμονα.

Χαρακτηριστική η προχτεσινή ανταπόκριση του δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ, Ρόμπερτ Φισκ, από το Σαράγεβο. Ο Φισκ κατέγραψε τις ανατριχιαστικές περιπτώσεις δεκάδων Σερβοβόσνιων στρατιωτών που υπηρέτησαν στη διάρκεια βομβαρδισμού σερβοβοσνιακών περιοχών με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και οι οποίοι αργοπεθαίνουν από το Νοέμβρη του 1999 στο νοσοκομείο Κάσιντο της βοσνιακής πρωτεύουσας. Στο ρεπορτάζ του Βρετανού δημοσιογράφου περιγράφονται οι προσωπικές τραγικές ιστορίες Σερβοβόσνιων στρατιωτών, εκ των οποίων άλλοι πέθαναν και άλλοι αργοσβήνουν, υποφέροντας από γνωστούς αλλά και πρωτόγνωρους τύπους καρκίνου.

Αντίθετα, η αμερικανική εφημερίδα ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΠΟΣΤ αντιμετωπίζει το σάλο που προκαλεί στην Ευρώπη το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων», κρίνοντας πως το όλο ζήτημα θα αποτελέσει απλώς την «πρώτη κρίση που θα αντιμετωπίσουν τα επιτελεία των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ