Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αίγλη» στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση

Ο υπουργός Υγείας φέρεται να συμφώνησε με την εξ ολοκλήρου εκχώρηση του νοσοκομείου Χαϊδαρίου στο Πανεπιστήμιο, καθώς και με το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των καθηγητών το 2004, στην προχτεσινοβραδινή συνάντηση με τους καθηγητές, στην «Αίγλη» του Ζαππείου

 

Η παροιμία «πολλοί καιροί διαβαίνουνε», αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς και στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, στη συνάντηση που έγινε προχτές το βράδυ στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έγκυρες πληροφορίες, στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας συμφώνησε να παραχωρηθεί το νοσοκομείο Χαϊδαρίου εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο. Ακόμα και ο μάνατζερ φαίνεται ότι θα επιλέγεται από κατάλογο που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί. Οι πανεπιστημιακές κλινικές απ' τα παλιά νοσοκομεία θα μετακινηθούν στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου. Ομως, το προσωπικό που θα πάει στο Χαϊδάρι θα είναι εκείνοι που θα δηλώσουν ότι θέλουν να μετακινηθούν και γι' αυτό το λόγο θα πάρουν...προαγωγή!

Μ' άλλα λόγια οι τακτικοί καθηγητές κρατούν «δι' εαυτόν το κέντρο» καθώς οι πληροφορίες έλεγαν ότι εξασφάλισαν ακόμα απ' τον υπουργό Υγείας, να κλείσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους μετά από δύο ή τρία χρόνια - δηλαδή το 2003 ή το 2004 - και όχι απ' την 1.1.2002 όπως προβλέπει το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο. Με αυτή τη ρύθμιση δε θίγονται οι καθηγητές αφού μέχρι το 2004 η πλειοψηφία τους θα βγει στη σύνταξη και έτσι και τα ιδιωτικά ιατρεία θα διατηρήσουν, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα - ως συνταξιούχοι πια - να απασχοληθούν σε μεγάλες ιδιωτικές μονάδες που ήδη εμφανίζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ικανοποιεί και τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς καθώς έχουν κατά νου την παροιμία ότι «πολλοί καιροί διαβαίνουνε» στη διάρκεια των τριών χρόνων. Ετσι και ο υπουργός Υγείας θα φαίνεται «συνεπής» με τις διακηρύξεις περί «εντάξεως των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ» - που ικανοποιεί στα λόγια τους νοσοκομειακούς γιατρούς του κυβερνώντος κόμματος - και τους πολίτες που τους έχει «πιπιλίσει» το μυαλό ότι θα μπορούν να έχουν περίθαλψη από πανεπιστημιακό γιατρό τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία - άσχετα αν αυτή η προσφορά υπηρεσιών μετατίθεται για μετά από τρία χρόνια, αφού θα δείχνει «συνέπεια» με τις διακηρύξεις του υπουργού ότι η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» θα έχει βάθος χρόνου έξι χρόνων.

Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εκχώρηση στο Πανεπιστήμιο μεγάλης δημόσιας έκτασης για τη δημιουργία και δεύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Ηδη δημοσιοποιήθηκε με το σχέδιο νόμου για τις φορολογικές ελαφρύνσεις η κύρωση σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστήμιου Αθήνας και του Δημοσίου σύμφωνα με την οποία κάθε μέρος παραιτείται από «κάθε δικαίωμα, απαίτηση ή αξίωση αποζημιώσεως» από μια σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1979 και προέβλεπε την παραχώρηση 180 στρεμμάτων πλησίον του νοσοκομείου «Σωτηρία» όπου θα γινόταν ανέγερση εντός δεκαετίας νοσοκομείου για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειου και Αιγινήτειου -που βρίσκονται απέναντι απ' το Μέγαρο Μουσικής.

Αυτή η σύμβαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναδιαπραγματευτεί και την τοποθεσία για το κτίσιμο του νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου που θα καθοριστεί στο μέλλον -πιθανώς στην περιοχή του Παπάγου ή στην περιοχή της «Σωτηρίας» καθώς ο Αλ. Παπαδόπουλος στη συνάντηση μίλησε για παλιά νοσοκομεία υπό κατεδάφιση. Τα κτίρια που στεγάζονται το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο - σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Πανεπιστήμιου - θα εκχωρηθούν σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για άλλες δραστηριότητες.

Το δεύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση, όπως επίσης με αυτοχρηματοδότηση θα γίνει και η επέκταση στο Χαϊδάρι των εγκαταστάσεων για τις λεγόμενες βασικές επιστήμες της Ιατρικής. Τους χώρους, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση της «Αίγλης», θα παραχωρήσει το υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ