Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το χρονικό

Φλεβάρης 1986: Τίθεται σε τροχιά το κεντρικό τμήμα του συμπλέγματος του «ΜΙΡ»

Μάρτης 1986: Το πρώτο πλήρωμα από τους Λεονίντ Κιζίμ και Βλαντιμίρ Σολοβιόφ φτάνει στον «ΜΙΡ» με ένα διαστημόπλοιο «Σογιούζ Τ-15».

Αύγουστος 1988: Ο κοσμοναύτης Βαλερί Πολιακόφ αρχίζει τη μακρόχρονη παραμονή του στο σταθμό ανεβάζοντας το ρεκόρ παραμονής στις 438 ημέρες.

Φλεβάρης 1991: Πέντε χρόνια μετά την εκτόξευσή του, ο «ΜΙΡ» περνάει το όριο του προβλεπόμενου ωφέλιμου χρόνου ζωής.

Μάης 1991: Η Ελεν Σάρμαν γίνεται η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης στον «ΜΙΡ».

Μάης 1995: Συνδέεται μόνιμα με τον «ΜΙΡ» το διαστημόπλοιο παρατήρησης της Γης «Σπεκτρ».

Ιούνης 1995: Το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο «Ατλαντίς» γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο των ΗΠΑ που συνδέεται με τον «ΜΙΡ», μεταφέροντας σ' αυτόν δύο κοσμοναύτες και φέρνοντας πίσω στη Γη άλλους δύο και έναν αστροναύτη.

Σεπτέμβρης 1996: Η Αμερικανίδα αστροναύτης Σάνον Λούσιντ επιστρέφει στη Γη μετά από παραμονή 188 ημερών στον «ΜΙΡ», κατακτώντας το ρεκόρ παραμονής γυναίκας στο Διάστημα.

Φλεβάρης 1997: Πυρκαγιά ξεσπά στον «ΜΙΡ» εξαιτίας βλάβης στο σύστημα αναγέννησης οξυγόνου. Το πλήρωμα παρ' ολίγο να εγκαταλείψει το σταθμό.

Ιούνης 1997: Ενα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Προγκρές Μ-34» συγκρούεται με τον «ΜΙΡ» προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο «Σπεκτρ» και τα ηλιακά κύτταρα. Πρόβλημα παρουσιάζεται και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του «ΜΙΡ».

Ιούλης 1997: Ο κοσμοναύτης Αλεξάντρ Λαζούτκιν αποσυνδέει κατά λάθος μια ηλεκτρική σύνδεση αφήνοντας τον «ΜΙΡ» για λίγο ακυβέρνητο.

Ιούνης 1998: Η τελευταία αμερικανική αποστολή στον «ΜΙΡ» παραλαμβάνει τον αστροναύτη Αντριου Τόμας, τον έβδομο και τελευταίο Αμερικανό που δούλεψε στο σταθμό.

Νοέμβρης 1998: Η Ρωσία εκτοξεύει το πρώτο τμήμα του νέου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ιούνης 1999: Ο κοσμοναύτης του «ΜΙΡ» Σεργκέι Αβντέγεφ σπάει το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα με 681 ημέρες!

Αύγουστος 1999: Οι κοσμοναύτες Αβντέγεφ και Αφανάσιεφ και ο Γάλλος αστροναύτης Ζαν Πιερ Χαϊνιέρ εγκαταλείπουν τον «ΜΙΡ», ο οποίος παροπλίζεται.

Φλεβάρης 2000: Η ρωσική ιδιωτική εταιρία «ΜιρΚορπ» ανακοινώνει επένδυση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να μετατρέψει τον «ΜΙΡ» σε ξενοδοχείο!

Απρίλης 2000: Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες καταφτάνουν στον «ΜΙΡ» για να επιδιορθώσουν τις τρύπες απ' όπου χάνεται αέρας και να επαναφέρουν το σταθμό σε λειτουργική κατάσταση.

Νοέμβρης 2000: Η ρωσική κυβέρνηση παίρνει την τελική απόφαση για την καταστροφή του «ΜΙΡ».

Μάρτης 2001: Ο «ΜΙΡ» («Ειρήνη») πέφτει στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ