Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Στο 13,3% η πτώση το τετράμηνο

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών τάξεων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του εξοντωτικού μνημονίου

Νέα μεγάλη μείωση, 13,3%, σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το πρώτο τετράμηνο του χρόνου σε σχέση με την περίοδο Γενάρη - Απρίλη του 2010. Ειδικά το μήνα Απρίλη, συγκριτικά με τον Απρίλη του προηγούμενου χρόνου, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε κάμψη 8,8%, ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων - και κατ' επέκταση της αγοραστικής δύναμης - των λαϊκών τάξεων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του αιμοσταγούς μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 2011, καθώς μειώθηκε η βάση άντλησης έμμεσων φόρων (φόροι κατανάλωσης και φόροι συναλλαγών), παρά τη μεγάλη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Μάη του 2010.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων είναι ότι η μείωση του όγκου των πωλήσεων αγγίζει και τα καταστήματα ειδών διατροφής, τα οποία τον Απρίλη φέτος, σε σχέση με τον περσινό Απρίλη, εμφανίζουν πτώση 4,6%. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση, 11,6% και 11,8% αντίστοιχα, εμφανίζει ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, καθώς και στα λοιπά καταστήματα.

Από τις 8 κατηγορίες καταστημάτων που παρακολουθεί η Στατιστική Αρχή, οι 6 εμφανίζουν μείωση του όγκου των πωλήσεων και μόλις 2 άνοδο.

Αναλυτικότερα:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων: -3,1%
  • πολυκαταστήματα: 3,7%
  • καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων: -11,6%
  • τρόφιμα - ποτά - καπνός: -7%
  • φαρμακευτικά - καλλυντικά: -18,6%
  • ένδυση - υπόδηση: -6,3%
  • έπιπλα - ηλεκτρικά είδη: -19%
  • βιβλία - χαρτικά - λοιπά: 15%

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση του όγκου των πωλήσεων την περίοδο Γενάρη - Απρίλη 2011 προς Γενάρη - Απρίλη 2010, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 13,3%.

Τα καταστήματα ειδών διατροφής εμφανίζουν μείωση 8,5%, τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων 18,3% και τα λοιπά καταστήματα 17%.

Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου είναι ότι τον Απρίλη του 2011, ο δείκτης που παρακολουθεί τον όγκο των λιανικών πωλήσεων είναι 13 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2005.

Με βάση το 100 (2005) ο γενικός δείκτης τον Απρίλη του 2011 είχε μειωθεί στο 87,1, με το δείκτη των καταστημάτων ειδών διατροφής να διαμορφώνεται στο 97,3, των λοιπών καταστημάτων στο 78,9 και των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών στο 68,4.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ