Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ετοιμάζει «εργαλεία» κατάκτησης της Αρκτικής

Ανάβει ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα φυσικού πλούτου

Από παλιότερη ερευνητική αποστολή της Ρωσίας στο Βόρειο Πόλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων ο πλούτος στο υπέδαφος γίνεται «μήλον της Εριδος»

Associated Press

Από παλιότερη ερευνητική αποστολή της Ρωσίας στο Βόρειο Πόλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων ο πλούτος στο υπέδαφος γίνεται «μήλον της Εριδος»
Μιλώντας στη διαπεριφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των Ουραλίων έως το 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιούνη στην πόλη Εκατερινμπούργκ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει αποφασιστικά να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στην Αρκτική. «Η Ρωσία σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της στην Αρκτική», υπογράμμισε ο Πούτιν, σημειώνοντας πως η Μόσχα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις άλλες χώρες για την «ανάπτυξη» της περιοχής της Αρκτικής. «Αλλά τα δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα θα τα υπερασπιστούμε αποφασιστικά και με συνέπεια», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Την περίοδο 2012-2020, η Ρωσία θα κατασκευάσει τρία ατομικά παγοθραυστικά για τις εργασίες στην Αρκτική, καθώς και μια σειρά παγοθραυστικών με μηχανικούς κινητήρες. Σύμφωνα με τον Πούτιν, τα παγοθραυστικά αυτά «θα μας επιτρέψουν να κάνουμε σταθερές εργασίες στην Αρκτική, ενώ θα διευκολύνουν τη θαλάσσια δίοδο μεταφοράς από τον Ειρηνικό ωκεανό στον Ατλαντικό». «Η Ρωσία είναι μεγάλη αρκτική δύναμη και χωρίς δυνατό στόλο παγοθραυστικών δε θα μπορέσουμε να υπάρξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν

Το ρωσικό κεφάλαιο, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τις κλιματολογικές αλλαγές, που κάνουν ευκολότερη την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αρκτικής, ετοιμάζει τα ανάλογα «εργαλεία». Ο Β. Πούτιν, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις σοβαρές ανησυχίες για επερχόμενη μεγάλη οικολογική καταστροφή της Αρκτικής από τα σχέδια εκμετάλλευσης του πλούτου της από τα μονοπώλια, δήλωσε: «Η Ρωσία θα αναπτύξει στην περιοχή σύγχρονη συνοριακή υποδομή, μετεωρολογικούς σταθμούς, σύστημα ελέγχου για την κατάσταση της φύσης και των βιολογικών πηγών κι ούτε ένα βιομηχανικό σχέδιο δε θα υλοποιηθεί στη ρωσική Αρκτική χωρίς τον υπολογισμό των πιο αυστηρών οικολογικών κριτηρίων».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ