Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για την ανατροπή»

Ξενάγηση σε μνημεία - σταθμούς για την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στη Λάρισα

Το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, ένας από τους σταθμούς του ιστορικού περιπάτου
Το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, ένας από τους σταθμούς του ιστορικού περιπάτου
Στα «χνάρια» της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στη Λάρισα, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μαθητές και πολλοί άλλοι νέοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στον περίπατο σε μνημεία - σταθμούς, τον οποίο διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ.

Με σύνθημα «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή» οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες ξεναγήθηκαν σε ιστορικούς τόπους της πόλης και κατέληξαν στο Μνημείο και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Φτερό). Γνώρισαν και συζήτησαν για σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ, προετοιμάζοντας και τη συμμετοχή τους στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Την ξενάγηση έκανε η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940 - '49.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας έγινε και εκδήλωση στο Πάρκο Αλκαζάρ, όπου μίλησε ο Αχ. Σίμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά μας και έχουμε υποχρέωση να είμαστε ολόπλευρα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε με τόλμη και επάρκεια, ως το τέλος, ως τη τελική νίκη».

Μνημεία - «σταθμοί»

Οι σταθμοί της «ιστορικής» διαδρομής ήταν:

Το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το 1945 έως το 1946 και εκτελέστηκε το 1949 στο Μεζούρλο.

Το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που ιδρύθηκε το 1910 και ήταν γέννημα - θρέμμα της τότε μικρής αριθμητικά εργατικής τάξης της πόλης, κάτω από την επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών που απλώνονταν.

Ο τόπος δολοφονίας του στελέχους του ΚΚΕ Σπύρου Καλοδίκη, που στις 23 Νοέμβρη 1947 δολοφόνησαν ασφαλίτες κι εκείνος, ετοιμοθάνατος, πρόλαβε να καταπιεί τα χαρτάκια με τις σημειώσεις του για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Η κεντρική πλατεία, όπου στις 23 Απρίλη 1944, όταν ο στρατός του ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Λάρισα, ο Κ. Καραγιώργης, γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, μίλησε σε μεγαλειώδη λαϊκή συγκέντρωση.

Τα γραφεία του ΚΚΕ, στην οδό Πανός 9, τα οποία λειτούργησαν ύστερα από την απόφαση που πάρθηκε, δύο μέρες μετά τη νομιμοποίηση του Κόμματος το 1974, να νοικιαστούν γραφεία σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη, αγωνιστή που από νέος οργανώθηκε στο ΚΚΕ και διατέλεσε δήμαρχος Λάρισας από το 1982 έως το 1994.

Το μνημείο του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, που πριν από 57 χρόνια βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Μελία, από τους δολοφόνους της συμμορίας του Σούρλα.

Το μνημείο του Λαρισαίου κομμουνιστή δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 20ής Μάρτη του 1948 από το μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος.

Το μνημείο του Κώστα Καραγιώργη, του κομμουνιστή, αντιστράτηγου του ΔΣΕ που από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΚΚΕ. Από το 1943 ήταν καθοδηγητής του Κόμματος στη Θεσσαλία. Πέθανε το 1954 στο Βουκουρέστι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ