Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Κλιμακώνεται η επίθεση της ακρίβειας

Από τη μία τα εξοντωτικά κυβερνητικά μέτρα, από την άλλη η ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκονται οι εργαζόμενοι, καθώς τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα που ξεσπούν κατά κύματα πάνω στα λαϊκά νοικοκυριά, και έχουν οδηγήσει σε καταβαράθρωση μισθούς και συντάξεις, συμπληρώνονται από την εν εξελίξει επίθεση του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Στο 3,3% - όσο και τον προηγούμενο μήνα - διατηρήθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Ιούνη, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η ακρίβεια αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα των άγριων πολιτικών λιτότητας. Και όλα αυτά ενώ η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει, καθώς αναθεωρούνται προς το δυσμενέστερο οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2011, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει το -4%.

Τον Ιούνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε 0,2%, έναντι μείωσης 0,3% που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Από τη μέτρηση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου προκύπτει αύξηση 4,7%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους θα δημιουργήσουν νέες εστίες ακρίβειας, οι οποίες θα επιφέρουν νέα πλήγματα στα λαϊκά εισοδήματα.

Η ανεξέλεγκτη δράση του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, που ελέγχει τις τιμές και την αγορά, με την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αποκαλύπτει πόσο υποκριτικό είναι το αίτημα για πολιτική συναίνεση. Ζητούν συναίνεση για να συνεχίσουν την ίδια εγκληματική πολιτική, να τσακίσουν το λαό, προκειμένου οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι να συνεχίσουν να θησαυρίζουν.

Ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά σε συνθήκες βαθιάς κρίσης είναι ότι τα είδη διατροφής, τα οποία αποτελούν τη βάση των καταναλωτικών δαπανών της λαϊκής οικογένειας, στο διάστημα ενός χρόνου (Ιούνης 2011 προς Ιούνη 2010) σημείωσαν αύξηση 4,1%. Η εικόνα συμπληρώνεται με τη στέγαση να σημειώνει αύξηση 8,6% και τις μεταφορές 5,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ