Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Τεχνογνωσία» και στήριξη στο τσάκισμα του λαού

Συστήνει «ειδική ομάδα» για την παροχή «τεχνικής βοήθειας» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων

Μια ειδική ομάδα της Κομισιόν με αρμοδιότητα να αντλήσει «τεχνογνωσία» από κράτη - μέλη, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα για να παράσχει «τεχνική βοήθεια» στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να «ανταποκριθεί στο πρόγραμμα της ΕΕ/ΔΝΤ», δηλαδή στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων και, παράλληλα, να «εργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων», προετοιμάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το παραπάνω αναφέρει ο ίδιος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Η επιστολή του Ζ. Μπαρόζο αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή του Γ. Παπανδρέου, μετά την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου. Σε εκείνη την επιστολή, ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν την επίσπευση της αποδέσμευσης ευρωενωσιακών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και, μεταξύ άλλων, είχε προτείνει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε έργα υποδομής (λιμάνια, μεταφορές και επικοινωνίες), την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού τομέα για μπίζνες στην Ελλάδα κ.ά.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενημερώνει: «σκοπεύω να δημιουργήσω μια ειδική ομάδα (taskforce) εντός της Επιτροπής με επικεφαλής ανώτερο αξιωματούχο. Η ειδική ομάδα θα είναι υπεύθυνη, κάτω από τη δική μου εποπτεία και την άμεση καθοδήγηση του Επιτρόπου Ρεν, να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη-μέλη έτσι ώστε να συντονισθεί η τεχνική βοήθεια που η Ελλάδα ενδεχομένως χρειασθεί για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα της ΕΕ/ΔΝΤ.

Η ειδική ομάδα θα μπορούσε να προσδιορίσει και να συμφωνήσει από κοινού με τις ελληνικές αρχές τις λεπτομέρειες του είδους της τεχνικής βοήθειας, η οποία θα παρασχεθεί, τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται να προκύψουν και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών κλπ. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε το κατάλληλο είδος τεχνογνωσίας από τα κράτη - μέλη, από άλλους διεθνείς οργανισμούς και από τον ιδιωτικό τομέα σε κάποιες περιπτώσεις (...) Η ίδια ειδική ομάδα της Επιτροπής θα εργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων».

Με τη δημιουργία αυτής της «ειδικής ομάδας», η Κομισιόν διασφαλίζει τον συμπληρωματικό της ρόλο στη διαδικασία υλοποίησης των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων, μεταφέροντας άμεσα τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και αξιοποιώντας «βέλτιστες πρακτικές» που έχουν χρησιμοποιήσει κράτη, οργανισμοί ή και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η «ειδική ομάδα» θα έχει ως αρμοδιότητα να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να πέσει ζεστό χρήμα στις τσέπες των επιχειρηματιών, προκειμένου να ξεκινήσουν νέες μπίζνες.

Τέλος, ο Ζ. Μπαρόζο ζητάει από τον πρωθυπουργό να ορίσει «ένα πρόσωπο ή μια οργανωτική μονάδα, η οποία θα αναφέρεται απευθείας σε εσάς και η οποία θα λειτουργεί σαν μόνιμος σύνδεσμος με την ειδική ομάδα μας» και προτείνει «τη διεξαγωγή μιας συνάντησης μεταξύ στελεχών μας μέσα στις επόμενες ημέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ