Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Αποφασιστική παρέμβαση του ταξικού κινήματος

Τα συμπεράσματα από τη μεγάλη απεργιακή μάχη στις 28 και 29 Ιούνη, συζήτησε χτες η ΕΓ του ΠΑΜΕ και σχεδίασε τις νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Μία από τις σημαντικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών και αποκορύφωμα της δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος την τελευταία περίοδο, αξιολόγησε τη μεγάλη απεργιακή μάχη της 48ωρης πανεργατικής απεργίας στις 28 και 29 Ιούνη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ που χτες συζήτησε για τα συμπεράσματα της απεργιακής αναμέτρησης και καθόρισε το σχεδιασμό της πάλης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην εισήγηση αλλά και στις τοποθετήσεις των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας τονίστηκε η μεγάλη σημασία της απεργίας, ως καθοριστική μορφή παρέμβασης του εργατικού και λαϊκού παράγοντα. Ηταν απεργία - σύγκρουση συνολικά με την αντεργατική πολιτική, με το μεγάλο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του και ταυτόχρονα, απάντηση στην προσπάθεια του συστήματος να εκτονωθεί η αντίδραση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε μορφές ανώδυνες γι' αυτό. Γι' αυτό η συζήτηση για τα συμπεράσματα και την μεγάλη εμπειρία που είχαν οι ταξικές δυνάμεις απ' αυτή την απεργιακή μάχη, πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης μέσα στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα, να γίνουν βήμα αξιοποίησης για το δυνάμωμα των δεσμών του ΠΑΜΕ με ακόμα πλατύτερες εργατικές δυνάμεις. Κυρίως, οι δεσμοί με νέα στρώματα εργατόκοσμου που σφυρηλατήθηκαν μέσα στην πάλη, να γίνουν η αρχή για την ένταξη στο ταξικό κίνημα και στα συνδικάτα νέων δυνάμεων, νέων σωματείων.

Η επιτυχία όμως της απεργιακής κινητοποίησης - όπως υπογραμμίστηκε - δε πρέπει να κρύψει τις αδυναμίες αλλά και τις δυσκολίες που αναδείχτηκαν. Δυσκολίες που δημιουργεί στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στην ενεργό συμμετοχή της στην πάλη, η καπιταλιστική κρίση, η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, η επιθετικότητα της εργοδοσίας που εκβιάζει με την απόλυση και επιχειρεί να παγιδεύσει τους εργάτες με θεωρίες περί «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων.

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Η πείρα αυτή πρέπει ακόμα πιο αποτελεσματικά να αξιοποιηθεί μπροστά στην οργάνωση των νέων αγώνων και των πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ σε όλο το φάσμα των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων και κυρίως: Στα προβλήματα της υγείας για τα οποία ήδη αποφασίστηκαν συλλαλητήρια για τις 20 Ιούλη, στο ζήτημα των Βαριών και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), στη βαριά φορολογία που η εργατική οικογένεια θα αρχίσει να τη νιώθει από τις επόμενες ημέρες, στην προστασία των ανέργων, στα ζητήματα της παιδείας και στις νέες ανατροπές που έρχονται, στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στις απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Στα πλαίσια αυτά και για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων, το ΠΑΜΕ προχωρά στην συγκρότηση Γραμματείας Αττικής. Η συγκρότηση θα γίνει σε σύσκεψη στις 21 Ιούλη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή των Γραμματειών της Αθήνας, του Πειραιά, του Θριασίου, της Λαυρεωτικής, συνδικαλιστικών στελεχών από τα 7 εργατικά κέντρα της περιοχής, ομοσπονδιών και σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ