Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης παρεμβαίνοντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική, τη Συρία και την Υεμένη, ανέφερε τα εξής:

«Στη Βόρεια Αφρική, στην Αραβική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή έχουν εκδηλωθεί σοβαρές εξελίξεις, που συνδέονται με την ένταση της πάλης των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων αλλά και με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των καθεστώτων σ' αυτήν την περιοχή. Στις εξελίξεις αυτές εμπλέκονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι διεθνείς ενώσεις που τις εξυπηρετούν.

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι ευθύνη για τη μιζέρια εκατομμυρίων εργαζομένων και φτωχών αγροτών αυτών των χωρών, όπως και για την καταπίεσή τους, είχαν οι οικονομικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί όροι που είχαν επιβάλει η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στις χώρες αυτές, η μακρόχρονη συνεργασία και υποστήριξη των αντιδραστικών καθεστώτων της περιοχής.

Εκδήλωση της αυξανόμενης ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του πολιτικού της προσωπικού και των πολυεθνικών μονοπωλίων αποτελούν και οι απεγνωσμένες προσπάθειες να επιβληθεί ένα νέο, εξίσου άδικο και καταπιεστικό πλαίσιο στις διμερείς σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες αυτές. Μαρτυρία γι' αυτό είναι το πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος του ΝΑΤΟ, οι εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων στη Λιβύη, η αποστολή πολεμικού υλικού από τη Γαλλία, οι προετοιμασίες για την αποστολή της Ευρωπαϊκής LIBYA FOR.

Κεντρικό ζήτημα στην περιοχή παραμένει η υποκριτική στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, που τροφοδοτούν τα χρόνια προβλήματα για τη συγκρότηση και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και τη διαιώνιση της κατοχής των εδαφών που άρπαξε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Εχουν ευθύνη για τον αποκλεισμό της Γάζας και το τείχος, για το άλυτο πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων, για τους έποικους που συνεχώς αυξάνονται.

Καταγγέλλουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και την ανοχή των οργάνων της ΕΕ για την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Αποτελούν πρόκληση οι συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους.

Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων μελών των πληρωμάτων από τα πλοία "Ταχρίρ" και "Θάρρος της Ελπίδας" και τη διασφάλιση της ασφαλούς αναχώρησης με προορισμό την Παλαιστινιακή Γάζα.

Κάθε λαός, και ο παλαιστινιακός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του.

Ενόψει της ΓΣ του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη απαιτείται οι χώρες:

  • Να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.
  • Να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.
  • Να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν τώρα τα σχέδια για την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας (2023-10-14 00:00:00.0)
Η ΕΕ δίνει «αέρα στα πανιά» της ισραηλινής επιθετικότητας (2021-05-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την Παλαιστίνη (2018-06-01 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό (2014-09-19 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό (2014-07-22 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ (2012-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ