Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Κάτω από αντίξοες συνθήκες βήματα για τη διαφάνεια

  Και κατασκευαστικές εταιρίες συμμετέχουν στον «Τηλέτυπο»

Στο πλαίσιο, έστω και των λιγοστών δυνατοτήτων του και μέσα από τα παράθυρα που αφήνει και ο νόμος Βενιζέλου, προκειμένου οι πραγματικοί ιδιοκτήτες να κρύβονται πίσω από πρόσωπα που εμφανίζονται ως μέτοχοι, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιχειρεί ν' ανοίξει το φάκελο της διαπλοκής.

Εστω και μετά από έξι χρόνια, γίνεται ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΣΡ, προχωρά στην εξέταση του ασυμβίβαστου του μετόχου ΜΜΕ με την ανάληψη δημοσίων έργων. Χθες για το θέμα αυτό είχαν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι της συνδρομητικής τηλεόρασης Multichoice και εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ANTENNA. Το MEGA ζήτησε αναβολή της ακρόασης, ενώ οι εκπρόσωποι των άλλων δύο σταθμών, θα πρέπει να στείλουν υπόμνημα στο ΕΣΡ μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Η ιστορία της διαπλοκής του ΔΟΛ, όπως φαίνεται έχει και συνέχεια αφού δεν εμπλέκεται μόνο σε δραστηριότητες και συμβάσεις με το δημόσιο μέσω του «Τράβελ Πλαν», αλλά και μέσω κατασκευαστικών εταιριών. Συγκεκριμένα στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ που είναι μέτοχος στην εταιρία «Τηλέτυπος» (MEGA), συμμετέχουν οι εταιρίες «Ιντρακόμ Κατασκευές Α.Ε.» του Σωκράτη Κόκκαλη και «Θεμελιοδομή Α.Ε.». Στη «Θεμελιοδομή» τυπικά σαν μέτοχοι εμφανίζονται οι Πατρακάκης, Οικονόμου, Ταμπουλάκη και «Στέγη Α.Ε». Πρόκειται για εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στο Συνοπτικό Κατάλογο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εταιρίες δηλαδή που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Πρόβλημα ασυμβίβαστου όμως υπάρχει και στη Multichoice, αφού συμμετέχει ο «Τηλέτυπος» και ο ΔΟΛ εμφανίζεται υπό την ιδιότητα της διαχειρίστριας προγράμματος. Και εδώ υπάρχει παραβίαση του νόμου, αφού ο ΔΟΛ έχει συνάψει συμβάσεις με το δημόσιο. Το ΕΣΡ, όσο οι συνθήκες του το επιτρέπουν -αφού αναμένεται η συγκρότηση νέου συμβουλίου με το νέο νόμο για το ΕΣΡ- έχει προγραμματίσει ν' ανοίξει και άλλους «φακέλους» ασυμβίβαστων που αφορούν μεταξύ άλλων τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, STAR, ANTENNA και ALTER. Με βάση και την έκθεση του μέλους του ΕΣΡ Δ.Ψυχογιού στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καλέσει εκπροσώπους των εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών, ενώ θ' ακολουθήσουν και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί.

Η εκκρεμότητα, όμως, η οποία υπάρχει στο ΕΣΡ με τη σημερινή του σύνθεση και η αναμονή για τη συγκρότηση του νέου συμβουλίου, είναι «αυτονόητο», όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, ότι δημιουργεί «δυσκολίες στη λειτουργία του και στον προγραμματισμό του».

Χτες το ΕΣΡ κατέληξε στη διαμόρφωση των ειδικών κλιμακίων του, μεταξύ των οποίων ήταν και κλιμάκιο για τον έλεγχο τήρησης των αρχών της πολυφωνίας και του δικαιώματος πρόσβασης των κομμάτων στις τηλεοπτικές εκπομπές. Κλιμάκιο για την τήρηση αυτών των αρχών, είχε συσταθεί μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Υπάρχουν όμως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ και «πρόσφατες καταγγελίες» για τη μη τήρηση της πολυφωνίας και γι' αυτό το ΕΣΡ αποφάσισε τη σύσταση ειδικού κλιμακίου.

Η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ συνοδεύτηκε και από υποβολή παραίτησης του αναπληρωματικού μέλους του ΕΣΡ Χρήστου Οικονόμου. Ο Χρήστος Οικονόμου ήταν εδώ και εφτά χρόνια μέλος του ΕΣΡ. Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραιτείται. Μία από τις αιτίες ήταν η μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής. Στο κείμενο της απόφασης, όπως αναφέρει διαπίστωσε ότι ορισμένα σημεία δεν ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών και ότι δεν «περιγράφεται η μειοψηφούσα» στάση του. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών «Στάτους» και «Cool». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η απόφαση της παραίτησής του «στηρίζεται στην αδυναμία» του να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο η πλειοψηφία του ΕΣΡ, αντιλαμβάνεται την προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Τύπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία «Netmed» - «Τηλέτυπου» (2003-06-20 00:00:00.0)
Αντικειμενικότητα και διαφάνεια (2003-03-18 00:00:00.0)
Ο «αδικημένος» Δ. Ρέππας... (2001-02-01 00:00:00.0)
Καταγγέλλει πιέσεις και επικίνδυνες μεθοδεύσεις (2001-01-31 00:00:00.0)
Ακροάσεις για το ασυμβίβαστο (2001-01-25 00:00:00.0)
«Ανοίγουν» οι φάκελοι εθνικής εμβέλειας (2001-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ