Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ριζική η αντίθεση με το νόμο - πλαίσιο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων της χώρας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οπως έχουμε δηλώσει - και έγκαιρα και αυτές τις μέρες - είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νόμο - πλαίσιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πρέπει να σας πω ότι ιδιαίτερα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα εξής ζητήματα: Καταρχήν στο γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλής ταχύτητας. Ετσι θα βγαίνει μέσα από το Πανεπιστήμιο η μεγάλη μάζα των επιστημόνων που θα δουλεύουν με ημιαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υποβαθμίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του Πανεπιστημίου, όταν μέσα στις γραμμές τους υπάρχουν πολλαπλής ταχύτητας πτυχία.

Δεύτερο, θεωρούμε ότι θα αναπαραχθεί και θα οξυνθεί η αναρχία στη σύνθεση των πτυχιούχων. Από τη στιγμή που και η ίδια η οικονομία αναπτύσσεται άναρχα, άλλοι τομείς αναπτύσσονται, άλλοι υποβαθμίζονται, και στα ίδια τα Πανεπιστήμια θα ενταθεί αυτή η αναρχία και αναντιστοιχία ανάμεσα στο πτυχίο και τη δυνατότητα να βρεθεί δουλειά. Η ανεργία θα πιστοποιηθεί και μέσα από την ανεργία των πτυχιούχων, πράγμα που γίνεται και τώρα.

Επίσης διαπιστώνουμε το εξής: Ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα Πανεπιστήμια, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Οποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες υπήρχαν συρρικνώνονται απελπιστικά. Μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ, πέρα από τη διαφθορά, και το πρόσχημα της καταπολέμησης της κομματικοποίησης. Η ζωή έχει δείξει ότι πίσω από συνθήματα που μπορεί για το λαό να ακούγονται σωστά ή αν θέλετε να απαντάνε σε υπαρκτά προβλήματα, μπορεί να περάσει η πιο αντιδραστική επιλογή. Κι ακόμα να υπογραμμίσουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα Πανεπιστήμιο, που όχι μόνο η διαδικασία να πάρεις μέρος στις εξετάσεις και η προετοιμασία για να μπεις, αλλά και η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία του Πανεπιστημίου θα κοστίζει πολύ ακριβά.

Επομένως, για εμάς δε διορθώνεται αυτό το νομοσχέδιο και θέλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και με τη δική μας πρωτοβουλία αυτό το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί».

Από την πλευρά των πρυτάνεων, ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, μετέφερε τις γνώμες των πρυτάνεων και περιέγραψε την ενημέρωση που έγινε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε, μεταξύ άλλων, πως με το σχέδιο νόμου, το Πανεπιστήμιο μεταλλάσσεται «από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, σε έναν οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί με κανόνες αγοράς», ενώ αφαιρείται το δικαίωμα «να εκλέγει τα όργανα διοίκησής του το Πανεπιστήμιο, τον πρύτανη, τους κοσμήτορες». Συμπλήρωσε πως «το νέο σύστημα θα ενισχύσει και θα ενθαρρύνει τις εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου από οικονομικά και άλλα συμφέροντα», ενώ υποστήριξε πως «θα υπάρξει υποβάθμιση των σπουδών, θα υπάρξει ένα σύστημα ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των Πανεπιστημίων» κ.ά. Τέλος, ο Γ. Μυλόπουλος είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που επισκέφτηκαν οι πρυτάνεις μέχρι τώρα, με διαφορετική λογική βεβαίως ο καθένας, «συμφωνούν όλοι ότι το νομοθέτημα αυτό θα βλάψει την Παιδεία, θα βλάψει τα Πανεπιστήμια και θα ζημιώσει την ελληνική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ