Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις για την ατιμωρησία

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο
Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο
KΑΪΡΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν από χτες το μεσημέρι την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για ένα νέο κύκλο διαμαρτυριών με αίτημα την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» για τις οποίες δεσμεύτηκε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και η μεταβατική κυβέρνηση, καθώς και για την πραγματική απονομή δικαιοσύνης σε μέλη του καθεστώτος Μουμπάρακ. Υπέρ της διεξαγωγής των διαδηλώσεων τάχθηκαν σχεδόν όλα τα κοσμικά κόμματα που ήταν παράνομα επί Μουμπάρακ, αλλά και η ισλαμιστική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Οι διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν στην πλατεία τα ξημερώματα, οπότε και έστησαν σκηνές. Στήθηκαν ομάδες περιφρούρησης από τους διαδηλωτές, καθώς και σημεία ελέγχου, ενώ οι ίδιοι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ρυθμίσουν την κίνηση, καθώς τόσο οι δυνάμεις του στρατού όσο και οι τροχονόμοι παρέμεναν σε απόσταση προκειμένου να μη δημιουργηθεί ένταση. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, και στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ.

Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει καθώς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει παρά σε ελάχιστα βήματα σε ό,τι υποσχόταν ως ολική «εκκαθάριση του δημοσίου τομέα και των κρατικών φορέων από τους συνεργάτες του Μουμπάρακ». Από την οργή δεν ξεφεύγει, πλέον, ούτε ο στρατός, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι πράττει όπως το καθεστώς, γι' αυτό και δεν έλειψαν τα συνθήματα υπέρ της «αποχώρησης του στρατάρχη Ταμτάουι», επικεφαλής του Συμβουλίου που διοικεί τη χώρα.

Ενδεικτικό, όπως έλεγαν πολλοί διαδηλωτές, είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί ο τομέας της δικαιοσύνης, ο οποίος έχει αναλάβει και να δικάσει αστυνομικούς που κατηγορούνται για δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις 18 ημέρες των λαϊκών διαμαρτυριών που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας αστυνομικός έχει καταδικαστεί, ενώ οι νεκροί του 18ήμερου έχουν καταμετρηθεί σε 846 και οι τραυματίες σε 6.000. Επίσης, μόνο τρεις υπουργοί έχουν καταδικαστεί και αυτοί μόνο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ενώ «στον αέρα» βρίσκεται η δίκη του ίδιου του Μουμπάρακ, ο οποίος επικαλείται «λόγους υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ