Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Κόντρα» αποπροσανατολισμού για το χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα υποστήριξε χτες από την Ουάσιγκτον πως το «αδιέξοδο» στο Κογκρέσο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια «προσθέτει αβεβαιότητα» στον επιχειρηματικό τομέα με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις. Ο ίδιος συνέδεσε τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η προεδρία του - τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την «αδύναμη οικονομία» (φυσικά αυτό δεν αφορά το κεφάλαιο, αλλά τους εργαζόμενους, των οποίων τα δικαιώματα κατακρεουργούνται) - ως τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης πως το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 9,2% από το 9,1% που ήταν το Μάη, και πως οι νέες θέσεις εργασίας - πλην του αγροτικού τομέα - αυξήθηκαν μόλις κατά 18.000 τον προηγούμενο μήνα, παρά τις προβλέψεις για 90.000. Φυσικά, αυτά τα επίσημα στοιχεία κρύβουν το αναμφισβήτητο γεγονός της επέκτασης της ελαστικής μερικής απασχόλησης και κακοπληρωμένης εργασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, μετά από επαφές που είχε με εκπροσώπους του Κογκρέσου - Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς - προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη στον πλανήτη, ο Ομπάμα υποστήριξε πως υπάρχει «μεγάλη απόκλιση για ευρύ φάσμα ζητημάτων» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αύριο Κυριακή, καθώς πρέπει να υπάρξει μια λύση, μια και η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους λήγει στις 2 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ