Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο με τα ΕΣΠΑ

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη, με κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ενημέρωση για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, το οποίο από την 1η Ιούλη έχει περάσει στην ευθύνη των Περιφερειών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός έσπευσε να εκτιμήσει ότι βρέθηκε το «ελιξήριο» που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτό το «εργαλείο ανάπτυξης» είναι η μόνη ουσιαστική πηγή που είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να τονώσει την οικονομία. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού τα κονδύλια που κατανέμονται μέσω του ΕΣΠΑ δεν είναι χρήματα που ανήκουν στα επιτελεία της ΕΕ. Είναι λεφτά του λαού που εισπράττει η ΕΕ από εισφορές και παρακρατήσεις για να συμβάλουν στην «τόνωση» των επιχειρηματιών και συγκεκριμένων ομάδων της ολιγαρχίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι μεγάλο στοίχημα για τη βελτίωση περιοχών της Αττικής θα αποτελέσει η ταχύτατη αξιοποίηση και απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Πόροι και κονδύλια όμως που ποτέ ως τώρα δε συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ποτέ δεν έπαιξαν κάποιο θετικό ρόλο για την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.

Να τονίσουμε ότι η συνολική δημόσια δαπάνη του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ με την κοινοτική συμμετοχή στο 79,9% ( δηλ. περίπου 2,5 δισ. ευρώ) και την εθνική συμμετοχή κατά μέσο όρο στο 20,1% (613 εκατ. ευρώ).

Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Μανουσογιαννάκης, τόνισε ότι το παρελθόν των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης δεν επιτρέπει αυταπάτες για το τι φέρνει το ΕΣΠΑ. Κανείς δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες ότι με το ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Αττικής θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, τη σταθερής και πλήρους εργασίας με δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις, οι παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα είναι η δημιουργία καλύτερων όρων σε περιφερειακό επίπεδο για την αναπαραγωγή και τη μεγέθυνση του κεφαλαίου, αλλά και για τη χειραγώγηση - ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν την πολιτική. Και για να σταματήσει ο μύθος του ΕΣΠΑ, αρκεί να πούμε ότι στα 8 χρόνια υλοποίησης το ποσό που θα πάρει η χώρα μας είναι περίπου 24 δισ. Κι αυτό αν κατορθώσει να απορροφήσει όλα αυτά τα χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε κεφάλαια και άλλα ακόμα. Είναι χρήματα που έχουμε πληρώσει, τα έχουμε δώσει και μας επιστρέφεται ένα μικρό μέρος τους σήμερα. Αυτό όμως που πρέπει να παλέψουμε είναι πού θα κατευθυνθούν, ποιες ανάγκες θα υπηρετήσουν. Και αυτό είναι ζήτημα διεκδίκησης του εργατικού λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ