Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί για πλήρη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου

Πιέζει για μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% από 20% για τα επιχειρηματικά κέρδη

Σε πλειοδοσία με την κυβέρνηση για περαιτέρω γενναία μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου επιδίδεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία συμπλέει και στηρίζει το σύνολο των προωθούμενων αντιδραστικών μέτρων. Η ταύτιση της ΝΔ με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική επιβεβαιώνεται περίτρανα μετά την προαναγγελία της κυβέρνησης να προχωρήσει το Σεπτέμβρη στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% από 20%, που αποτελεί και τη σημαντικότερη από τις προτάσεις της ΝΔ που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «Ζάππειο 2», που πρόβαλε ως δήθεν εναλλακτική πρόταση.

Η ηγεσία της ΝΔ επικρότησε βέβαια την υιοθέτηση της πρότασής της από την κυβέρνηση, αλλά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δείξει ότι δεν ταυτίζεται πλήρως μαζί της δήλωσε ότι δεν αρκεί η «αποσπασματική» υιοθέτηση των προτάσεών της και αξίωσε «την άμεση και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών της για τη φορολογία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ, όπως αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ στο "Ζάππειο 2"».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Βρούτσης η ΝΔ ζητά «άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις εταιρείες, μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%, μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο), σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης "φόρων υπέρ τρίτων"». Και επειδή όλα αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα η κυβέρνηση τα έχει υιοθετήσει, το στέλεχος της ΝΔ ζήτησε πάνω απ' όλα «απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό» (!).

«Η υπερχείλιση των φόρων τροφοδοτεί περισσότερο την ύφεση, η οποία με τη σειρά της στερεύει τις πηγές εσόδων», υποστήριξε ακόμα ο Γ. Βρούτσης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την «ανάγκη» υιοθέτησης και εφαρμογής της πρότασης της ΝΔ, η ηγεσία της οποίας αποσιωπά ότι η συσσώρευση κερδών, εξαιτίας - μεταξύ άλλων - και του ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις φορολογικού καθεστώτος, ήταν από τους βασικούς λόγους της εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο άδειασμα των κρατικών ταμείων και στη διόγκωση του χρέους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το σύνολο των προτάσεων που έχει κάνει η ΝΔ εδώ και ένα χρόνο, ως δήθεν «εναλλακτική λύση», έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης είναι η πρόταση για την αξιοποίηση - εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας και τώρα η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ