Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλίμα νέας «διαβούλευσης» για το νόμο - έκτρωμα

Χτες η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων για το νόμο - πλαίσιο

Κλίμα πως διορθώνεται το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και νέος γύρος «διαβούλευσης» προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση των πρυτάνεων με την υπουργό Παιδείας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη πως αυτός ο νόμος - έκτρωμα μπορεί να διορθωθεί, αφού σαρώνει τα πάντα σε επίπεδο σπουδών και λειτουργίας των ιδρυμάτων, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, στη συνάντηση «διατυπώθηκαν απόψεις για ενδεχόμενες αλλαγές» και από την πλευρά τους ζήτησαν «να ενσωματωθούν αυτές στο τελικό σχέδιο νόμου», καθώς οι πρυτάνεις ισχυρίζονται ότι «το μέχρι σήμερα γνωστό προσχέδιο χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή». Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε πως περιμένει από τους πρυτάνεις «τις γραπτές τους προτάσεις, για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», ενώ αναφορικά με τις «κόκκινες γραμμές» που φαίνεται να θέτουν οι πρυτάνεις για το Συμβούλιο Διοίκησης και τον πρύτανη η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση στην "κόκκινη γραμμή". Σε κάθε περίπτωση, σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας».

ΠΑΣΠ ΤΕΙ: Ζητιανεύει ρόλο επίσημου συνομιλητή της κυβέρνησης

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, σε ανακοίνωσή της, διατυπώνει τις ...ενστάσεις της για το σχέδιο νόμου, ζητώντας και επίσημα ρόλο συνομιλητή της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε πως για το προσχέδιο του σημερινού νόμου, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Α. Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει: «Συμφωνούμε με το 80% έως 90% των διατάξεων που έχει ο νόμος». Μάλιστα είχε προτείνει και τρόπους ...διαχείρισης του ασύλου, ενώ ούτε η κυβέρνηση δεν είχε ανοίξει (τυπικά) ακόμα το θέμα.

Στη ανακοίνωσή της, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου, τα μόνα θέματα που βρήκε να πει είναι κάποια μισόλογα για τον τρόπο διοίκησης, να σχολιάσει το γεγονός πως «οι σχολές των ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών», ενώ χαρακτήρισε «λανθασμένη» την «κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων το 2014». Πάντως, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ συμφωνεί με το «Συνήγορο του Φοιτητή» (που είναι ένας τρόπος για να καταργηθούν οι συλλογικές διεκδικήσεις) και προτείνει να είναι «νομικός κι όχι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος»! Τέλος, ζητά από το υπουργείο να καλέσει τις παρατάξεις για συζήτηση. Οπως είναι φανερό, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ παραμένει στα ίδια ποσοστά συμφωνίας με την κυβέρνηση, αφού δεν έχει κανένα πρόβλημα με την απαξίωση των σπουδών (πτυχία πολλών ταχυτήτων) και το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Το κείμενο που είχε δώσει, άλλωστε, το Γενάρη ήταν ένα αντίγραφο του προσχεδίου της κυβέρνησης.

  • Χτες το μεσημέρι, έγινε διαμαρτυρία ομάδας φοιτητών για το νόμο - πλαίσιο, στο υπουργείο Παιδείας. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και έγιναν μικροεπεισόδια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ