Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τραγωδία σε ναυτική βάση

Βομβαρδισμένο τοπίο από μεγάλη έκρηξη σε εύφλεκτο υλικό που είχε κατασχεθεί και βρισκόταν στη βάση

Ο κατεστραμμένος ηλεκτρικός σταθμός κοντά στη ναυτική βάση
Ο κατεστραμμένος ηλεκτρικός σταθμός κοντά στη ναυτική βάση
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, έρχονται από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ανάμεσα στα χωριά Ζύγι και Μαρί, στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου, με 12 νεκρούς (στρατιώτες και 5 πυροσβέστες) και 62 τραυματίες - εκ των οποίων οι δύο πολύ σοβαρά - λόγω έκρηξης που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα και την οποία ακολούθησε πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει στις 4π.μ. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές, καθώς σοβαρό πλήγμα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας, δέχτηκε η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του Βασιλικού που καλύπτει το 50% των αναγκών του νησιού σε ρεύμα, με επιπτώσεις και στην υδροδότηση. Παράλληλα, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πολλά κτήρια και σπίτια σε μεγάλη ακτίνα, από το συμβάν, λόγω του οστικού κύματος.

Η Ναυτική Βάση τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δυνάμεις πυροσβεστικής και δυνάμεων ασφαλείας. Η Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε τριήμερο πένθος, γνωστοποιώντας ότι η κηδεία των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Βάσης, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, θα πραγματοποιηθούν δημοσία δαπάνη.

Δεδομένης της καταστροφής, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, όπου ο υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι οποίες και έγιναν δεκτές.

Το περιστατικό προκαλεί σειρά ερωτηματικών όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και ακολούθησε η έκρηξη, καθώς και λόγω της χρονικής συγκυρίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απέκλεισε «εκ πρώτης» το σενάριο της δολιοφθοράς, αναφέροντας ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε 98 κοντέινερ με εύφλεκτα υλικά για πυρομαχικά (πυρίτιδα και άλλα), που κατασχέθηκαν το 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία από πλοίο ρωσικών συμφερόντων με κυπριακή σημαία που προέρχονταν από το Ιράν και είχε προορισμό τη Συρία, με την κατάσχεση να πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, χωρίς να καθορίζεται τι θα απογίνουν.

Ο Σ. Στεφάνου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την κατάσταση αναφορικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού και πήρε αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλούνται σχετικά με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, καλώντας τους πολίτες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν και αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και το πώς καταλήξαμε σε αυτή την τραγωδία», ενώ πρόσθεσε ότι την περασμένη βδομάδα είχε γίνει σύσκεψη στο ΥΠΑΜ για το θέμα και επί τόπου έρευνα στο συγκεκριμένο χώρο την επόμενη μέρα και είχαν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του υλικού «οι οποίες δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι για νέες εκρήξεις τονίζοντας ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Ο Δ. Χριστόφιας μετά την επίσκεψή του στο χώρο του συμβάντος έκανε λόγο για «μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της. Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τις ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω», ενώ μίλησε για εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου...

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη, τεράστιες είναι οι ζημιές στο χωριό Μαρί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των κατοίκων και της δημιουργίας καταυλισμού.

Τη συμπαράσταση και την οδύνη τους για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο εξέφρασαν στον Δ. Χριστόφια και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνας ομόλογος του Κάρολος Παπούλιας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και άλλοι φορείς, όπως και ξένοι αξιωματούχοι.

Η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει εμπειρογνώμονες, για να προσφέρουν βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την κρίσιμη κατάσταση σπεύδει να εκμεταλλευθεί το αντιπολιτευόμενο ΔΗΣΥ, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' αναφερόμενοι σε «εγκληματική αδιαφορία και ανείπωτη αμέλεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύσεις με την τραγωδία (2011-07-31 00:00:00.0)
Πιέσεις στην οικονομία με αφορμή την έκρηξη (2011-07-28 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η αστυνομική έρευνα για την τραγωδία (2011-07-27 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το «Οικόπεδο 12» (2011-02-17 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητικές επαφές στην Κύπρο (2009-08-27 00:00:00.0)
Αρνητικές κινήσεις από την τουρκική πλευρά (2008-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ