Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επίσημα νέο κράτος της Αφρικής

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

«Ανεξάρτητη και κυρίαρχη» χώρα είναι από το Σάββατο το Νότιο Σουδάν, που έγινε το 54ο κράτος της Αφρικής μετά την επικύρωση με δημοψήφισμα της ανεξαρτητοποίησής του από το Σουδάν, έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο που έληξε το 2005. Πλήθος ξένων προσκεκλημένων συμμετείχαν στις ειδικές τελετές, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι ο Σάλβα Κίιρ έδωσε επίσημα τον όρκο του ως πρώτος Πρόεδρος της χώρας υπό τις επευφημίες του πλήθους μετά την έπαρση της νέας σημαίας.

Από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν το Νότιο Σουδάν ήταν το βόρειο Σουδάν, μερικές ώρες πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, και ακολούθησε η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, κ.ά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, που βρέθηκε στη νέα πρωτεύουσα, στην Τζούμπα, υποσχέθηκε στον Κίιρ πως μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Αυτή τη βδομάδα, το Νότιο Σουδάν αναμένεται να αποτελέσει το 193ο μέλος του ΟΗΕ καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει απόφαση η οποία θα συστήνει την ένταξη του Νότιο Σουδάν στον ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με δήλωσή του υποστήριξε πως «μετά τόσα χρόνια συγκρούσεων και προσπαθειών για το λαό του Νότιου Σουδάν, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη γέννηση ενός νέου έθνους», ενώ κάλεσε το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την πλούσια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Αμπγέι. Εξάλλου, οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές «βοήθησαν» σε όλη αυτή τη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης του Νότιου Σουδάν αποβλέποντας ουσιαστικά στην εκμετάλλευση του σουδανικού ορυκτού πλούτου.

Χτες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντέιβιντ Ντενγκ Ατορμπέι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα θέσει σε κυκλοφορία το δικό της νόμισμα μέσα σε μια βδομάδα και θα ανταλλάσσεται με τη σουδανική λίρα με ισοτιμία ένα προς ένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ