Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Βήμα συντονισμού και ενιαίας δράσης

Συγκροτήθηκε Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ στην περιοχή της Αττικής

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του συντονισμού και της ενιαίας δράσης των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Μετάλλου έγινε προχτές, Κυριακή, με τη συγκρότηση της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ, σε σύσκεψη που διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από σωματεία και επιτροπές αγώνα. Με τη συγκρότηση Γραμματείας Μετάλλου στην Αττική, βαθαίνει η δράση συντονισμού ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, που άρχισε με τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας Μετάλλου, πριν ένα χρόνο.

Το σύνθημα «Αντεπίθεση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς», έδειχνε τη δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, στην εισήγηση, τόνισε εξαρχής πως η συγκρότηση Γραμματείας Μετάλλου στην Αττική «θα βοηθήσει τις δυνάμεις μας, τα συνδικάτα που δρουν σε ταξική κατεύθυνση στην Αττική, να οργανώσουν τη δράση τους καλύτερα, να συντονίσουμε τις δυνάμεις πιο αποτελεσματικά, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να αναπτυχθούν οι δυνάμεις μας εκεί που είμαστε μειοψηφία, αλλά και να αποκτήσουμε πυρήνες σε άλλους χώρους. Προτεραιότητα βάζουμε στην οργάνωση των εργαζομένων στη βάση, εργάτη τον εργάτη, με επιμονή, βασανιστικά. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 22 Ιούλη

Στην Αττική, συγκεντρώνεται πάνω από το 50% της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου με δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις (Ναυπηγεία, Χαλυβουργίες, Αμυντική Βιομηχανία κλπ.). Ταυτόχρονα, τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται με απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, απλήρωτη δουλειά, εκ περιτροπής εργασία, 4ημερα, 3ημερα κλπ., ενώ η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σε μεγάλες επιχειρήσεις (BIC, ΕΤΕΜ, ΜΕΒΑΚΟ, DOMUS) δεν υπάρχουν καν σωματεία και η εργοδοτική τρομοκρατία οργιάζει. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, τόσο μέσα απ' την ΠΟΕΜ, όσο και σε επιχειρησιακά σωματεία, υποσκάπτει τους αγώνες των εργαζομένων και φτάνει μέχρι το πέρασμα με την εργοδοσία.

Στη συζήτηση, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης Εργοστασιακών Επιτροπών, οι οποίες, όπου υπάρχουν (π.χ. ΜΑΛΤΕΖΟΣ) έχουν πλούσια δράση. Επίσης, διαφάνηκε πως η δημιουργία Γραμματείας στην Αττική, ήταν μια ώριμη ανάγκη, αφού υπήρχαν πολλά παραδείγματα συντονισμού, με κυρίαρχο της κοινής δράσης στο εργοτάξιο επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Θοδωρής Κούτρας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι ταξικές δυνάμεις στο Μέταλλο να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 22 Ιουλίου, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους και την ένταξη του συνόλου του κλάδου στα ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ