Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαχείριση απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου αποκομιδής απορριμμάτων και ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή, η ΚΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, στην Κερατέα, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου.

Στην εισήγησή της η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων Λαυρεωτικής, τόνισε πως «το ζήτημα διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας και σε συνθήκες κρίσης έχει επιλεγεί ως ένας τομέας που τα υπερσυσσσωρευμένα κέρδη των μονοπωλίων μπορούν να βρουν διέξοδο. Τέτοιες είναι και οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι εγκληματικές οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που υλοποίησαν και υλοποιούν αυτή την πολιτική αλλά και των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση όπως και αυτών του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ που συμφώνησαν στην ασκούμενη πολιτική που έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

Αναφερόμενη στις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας για τη μη εγκατάσταση χωματερής, από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ συμμετείχε και τις υποστήριξε και παράλληλα έθεσε το εξής: Εχουν υπερωριμάσει οι συνθήκες για να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο με στόχους πάλης συνολικά για την Αττική για τη διαχείριση απορριμμάτων που θα εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, θα ενοποιούν τον αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, θα αντιστρατεύονται τις επιλογές των μονοπωλίων και κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης».

Ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ουσιαστική και μόνιμη λύση του προβλήματος, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να γίνει πράξη με: Ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογίας σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των αποβλήτων. Γεωγραφική κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Αντιστάθμιση κάθε όχλησης από τη λειτουργία κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων με περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης. Το κράτος της λαϊκής εξουσίας θα καταργήσει κάθε είδους τοπικούς φόρους και τέλη. Θα καλύπτει με κεντρικούς πόρους το σύνολο των δαπανών για το όλο κύκλωμα διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων».

Ο Απόστολος Παμφίλης, δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής («Λαϊκή Συσπείρωση»), υπογράμμισε: «Ο λαός της Λαυρεωτικής, για να έχει προοπτική και αποτελεσματικότητα στο δίκαιο αγώνα του, πρέπει να τον συνδέσει με την πάλη του ταξικού κινήματος, των ριζοσπαστικών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να βάλει φραγμό στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Να γυρίσει τις πλάτες στις δυνάμεις που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, αλλά και σε "φίλους" που προωθούν ιδιοτελή συμφέροντα. Ο αγώνας πρέπει ακόμη, να στραφεί και ενάντια στις προωθούμενες "λύσεις" που προβάλλουν οι τοπικές αρχές, γιατί είναι λύσεις που ακυρώνουν τους πολύμηνους αγώνες που είχαν προηγηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ