Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Επιλογές
Με όπερα και τραγούδια

Μελωδικό διήμερο από τη Γιώτα Βέη
Μελωδικό διήμερο από τη Γιώτα Βέη
Ενας αιώνας συμπληρώνεται από το θάνατο του κορυφαίου Ιταλού μουσουργού Τζιουζέπε Βέρντι. Με αφορμή την επέτειο η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει την περίφημη όπερά του «Ναμπούκο», έργο με μεγαλειώδη αρχιτεκτονική και ρωμαλέα πνοή, αλλά και εξαίρετες μελωδίες, όπως το περίφημο «Va pensiero». Η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή (7 μ.μ.) με τον βαρύτονο Αλέν Φονταρί στον ομώνυμο ρόλο, τη σοπράνο Φραντσέσκα Πατανέ στο ρόλο της Αμπιγκαΐλ και το βαθύφωνο Δημήτρη Καβράκο σε αυτό του Ζαχαρία. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν μεταξύ άλλων οι Σταμάτης Μπερής, Μαρία Μαρκέτου, Παύλος Σαμψάκης, Φίλιππος Δελλατόλας κ.ά. Το έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθεσία Κώστα Πασχάλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Χριστίνας Παπούλια και Σίμου Καραφύλλη και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη.

  • Στο «Ακροπόλ», τη νέα σκηνή της Λυρικής, συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών». Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.), Κυριακή (8 μ.μ.) και Τετάρτη (6.30 μ.μ.).
  • Ο Λάκης Χαλκιάς φιλοξενείται στις «Σειρήνες» (Αλεξάνδρας 89), παρουσιάζοντας τραγούδια των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη κ.ά. Ο καλλιτέχνης, τελευταίος εκπρόσωπος της ιστορικής οικογένειας των Χαλκιάδων, φέρνει στο πάλκο και το δημοτικό τραγούδι, από τη Μ. Ασία μέχρι την Ηπειρο. Μαζί του στο τραγούδι οι Γιώργος Δανέζης, Αννα - Μαρία Κάλφα, Σωτήρης Δογάνης, Εύη Φλώρου.
  • Η Γιώτα Βέη τραγουδά σήμερα και αύριο, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Με αφετηρία την παράδοση και αποσκευές τα βιώματά της η καταξιωμένη ερμηνεύτρια παρουσιάζει επίσης ρεμπέτικα και κάποια από τα ομορφότερα σύγχρονα τραγούδια, ενώ έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Μαζί της οι μουσικοί Δημήτρης Πατερέλης και Θανάσης Πάνου.
  • Ο Λάκης Χαλκιάς εμφανίζεται στις «Σειρήνες»
    Ο Λάκης Χαλκιάς εμφανίζεται στις «Σειρήνες»
    Μια εκπληκτική μουσική συντροφιά, η Ελλη Πασπαλά, ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Σταύρος Λάντσιας, προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις από σήμερα (11 μ.μ.) μέχρι και την Κυριακή (9 μ.μ.), στη «Σφεντόνα». Θα παρουσιάσουν μια μουσική διαδρομή με έργα ελληνικά και ξένα, των Χατζιδάκι, Σέμση, Καλαντζόπουλου κ.ά.
  • Ο Ρος Ντέιλι και το συγκρότημά του εμφανίζονται σήμερα και αύριο στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Ζ. Πηγής), παρουσιάζοντας μουσική της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Στη δύναμη της ερμηνείας της μα και στη χαρά του ταξιδιού στηρίζεται η μουσική παράσταση «Πάμε ν' ανοίξουμε πανιά!» της Ελένης Βιτάλη, στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού 143). Μια «διαδρομή» σε τοπία της δημιουργίας σημαντικών συνθετών μα και με ξεχωριστές στάσεις στα παραδοσιακά, σμυρναίικα, νησιώτικα και τσιγγάνικα ακούσματα. Μαζί της επί σκηνής θα είναι η Λιζέτα Καλημέρη, ο Κώστας Παυλίδης, ο Νίκος Ξύδης, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιάννης Βασιλόπουλος και δεκαμελής ορχήστρα.
  • Ενα τριήμερο αφιέρωμα στους νέους δημιουργούς της Ηλιούπολης, που διαπρέπουν στην έντεχνη και κλασική μουσική, διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης από σήμερα μέχρι και την Κυριακή (7.30 μ.μ.), στο Θεατρικό Εργαστήρι (Κουντουριώτου 3, δίπλα στο Δημαρχείο, τηλ. 9951.682). Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο των «Χειμερινών Συναντήσεων 2000-2001» και πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στόχος, να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα ταλέντα τους και να ενθαρρύνει την επικοινωνία τους με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ροκ βραδιές «Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), όπου σήμερα (10.30 μ.μ.) εμφανίζονται οι «Βάλια Κάλντα» και «Γλυκιά Τιμωρία» και αύριο οι «Love in Sadness» και «Motivo 4».
  • Στο «Αν κλαμπ», την Κυριακή (10.30 μ.μ.) θα δώσει συναυλία το συγκρότημα «Νίπτω τας χείρας», με προσκεκλημένο το σχήμα «Απευθείας Σύνδεση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ