Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ»
Γιγάντια κονδύλια υπέρ «ανταγωνιστικότητας»

«Ζεστό» χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιεύσει η ΕΕ για να στηρίξει το κεφάλαιο και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον πολιτισμό (σ.σ. «δημιουργικότητα») τη νεολαία και την εκπαίδευση, ενώ οι κρατικές δαπάνες μειώνονται και στους τρεις αυτούς τομείς σε όλη την ΕΕ, ακριβώς για να «στρωθεί» ο δρόμος για ολοκληρωτική εμπορευματοποίησή τους.

Σε προχτεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ουσιαστικά ότι τα κονδύλια για την εκπαίδευση, τη νεολαία και τη «δημιουργικότητα» (περίπου 17 δισ. ευρώ συνολικά) στοχεύουν στην ενίσχυση της «πολιτιστικής βιομηχανίας» με «φρέσκο αίμα» (σ.σ.: η «βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης (...) στα άτομα ούτως ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες έχει πρωταρχική σημασία για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καταπολεμηθεί η φτώχεια», αφού «η αύξηση των επενδύσεων στις βιομηχανίες της δημιουργίας θα ενισχύσει την απασχόληση σε έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει το 4,5% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 3,8% της απασχόλησης) αφετέρου, αυτό να είναι από φθηνό... έως τζάμπα (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας): «Οι επενδύσεις στους τομείς αυτούς είναι από τα πιο πρόσφορα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την απασχόληση. Επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερα άτομα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελοντών στο εξωτερικό, καθώς θα αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και για τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μέτρα που θα προσπορίσουν προστιθέμενη αξία και θα συμβάλουν στους στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020 για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη"»! Θυμίζουμε, ότι το σχέδιο «Ευρώπη 2020» δεν είναι τίποτε περισσότερο από το πλαίσιο της ακόμη πιο άγριας επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.

Οσον αφορά στο πολιτιστικό κομμάτι, το πρόγραμμα «Ευρώπη της Δημιουργίας» (περιλαμβάνει τα υπάρχοντα προγράμματα «Πολιτισμός», «MEDIA» και «MEDIA Mundus»), με προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ, με «πελάτες» «οργανώσεις» και επιχειρήσεις που «αναλαμβάνουν διασυνοριακή δράση και συνδέονται άρρηκτα με την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας». Επίσης, «θα συμβάλει (...) στην ενίσχυση της κυκλοφορίας δημιουργιών εντός και εκτός της ΕΕ».

Προτείνεται και «ένα χρηματοδοτικό μέσο, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χρηματοδοτεί δάνεια και εισφορές σε ίδια κεφάλαια» στον κλάδο του πολιτισμού και της δημιουργίας! Διότι «η υποστήριξη από την ΕΕ στον κλάδο της δημιουργίας έχει σημαντικό αντίκτυπο για την προσέλκυση περαιτέρω κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων», γιατί «έτσι, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων (σ.σ. κουβέντα για τους καλλιτέχνες) ενισχύεται η δημιουργία θέσεων εργασίας και προωθούνται η καινοτομία, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη». Δηλαδή, το κεφάλαιο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συστάσεις για δεξιότητες συμβατές με τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2018-01-24 00:00:00.0)
Ενισχύει τα οπτικοακουστικά μονοπώλια (2010-09-30 00:00:00.0)
Τέσσερις στόχοι για ...ευέλικτους εργαζόμενους (2009-05-13 00:00:00.0)
Στροφή στις δεξιότητες - υποβάθμιση της μόρφωσης (2009-01-01 00:00:00.0)
Τα «όπλα» του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού (2008-09-07 00:00:00.0)
Lingua... φράγκα! (2007-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ