Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΜΕΚ
Ερωτηματικά από τη μη καταστροφή μολυσμένων τροφίμων

Η Ομοσπονδία των καταναλωτών δηλώνει ότι η LIDL πιέζει για επιστροφή στα ράφια δύο προϊόντων με «E coli»

Νέες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το θέμα της απόσυρσης από τον ΕΦΕΤ δύο προϊόντων της γερμανικής αλυσίδας LIDL τα οποία βρέθηκαν μολυσμένα με το επικίνδυνο βακτήριο «E coli». Ερωτηματικά προκαλεί η επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ), ότι τα επίμαχα προϊόντα δεν έχουν καταστραφεί. Μάλιστα, σε ψήφισμά της κάνει λόγο για πιέσεις της γερμανικής πολυεθνικής να επιστρέψουν στα ράφια και αποδίδει την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ Γ. Νυχά σε εξαναγκασμό, επειδή αρνήθηκε να ανακαλέσει την απόσυρσή τους!

Το υπουργείο Υγείας τοποθέτησε άμεσα χτες νέο πρόεδρο στον ΕΦΕΤ τον πρώην νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα. Η ΠΟΜΕΚ αναφέρει στο ψήφισμά της ότι «έλαβε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει την απόσυρση των δύο προϊόντων της γερμανικής αλυσίδας LIDL». Προσθέτει ότι «διαπιστώθηκε μεν ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε δεν είναι το ίδιο με αυτό που προκάλεσε τους θανάτους στη Γερμανία, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο. Οι ποσότητες αυτών των προϊόντων έχουν αποσυρθεί από τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά δεν έχουν καταστραφεί. Η γερμανική αλυσίδα πιέζει για επιστροφή τους στην κατανάλωση». Η ΠΟΜΕΚ ζητά την «άμεση καταστροφή των μολυσμένων προϊόντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυεθνική είχε εξαρχής δείξει δείγματα διαστρέβλωσης της πραγματικής κατάστασης. Στο ρεπορτάζ του για το θέμα στις 5 του Ιούλη, ο «Ρ» σημείωνε: «Ενδεικτικό για τον τρόπο που η LIDL (και η κάθε LIDL) αντιλαμβάνεται, αφ' ενός, το ζήτημα της ασφάλειας των προϊόντων που διακινεί στην αγορά, αφ' ετέρου, τις ευθύνες που η ίδια φέρει για την καταλληλότητά τους, και μάλιστα όταν είναι βέβαιο ότι εντοπίστηκαν προϊόντα επιμολυσμένα από το βακτήριο "Ε coli", στη δική της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι "οι αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα έχουν την υποψία παρουσίας του βακτηρίου Escherichia Coli". Αλλά και για το θέμα της απόσυρσης αυτών των προϊόντων στην οποία υποχρεώθηκε από τον ΕΦΕΤ, η πολυεθνική λέει ότι "Η LIDL Hellas, για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, αντέδρασε άμεσα, αποσύροντας τα παραπάνω προϊόντα από τους χώρους πώλησης".

Με δυο λόγια, η πολυεθνική προσπαθώντας να δώσει τη δική της εκδοχή για το θέμα και να παραστήσει ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των πελατών της την ανίχνευση του βακτηρίου τη χαρακτηρίζει ..."υποψία παρουσίας", ενώ την εντολή για απόσυρση την εμφανίζει κάτι περίπου ως δική της πρωτοβουλία, περίπου εκ του περισσού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ