Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέες διώξεις αλλά και ερωτηματικά...

Οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις από τους εισαγγελείς της ΕΠΟ Ανδρέα Φάκο και Εμμανουήλ Αντωνακάκη για το σκάνδαλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με το στήσιμο αγώνων και το χρηματισμό από παράνομο στοίχημα ανακοινώθηκαν χθες. Οι διώξεις αφορούν οκτώ φυσικά πρόσωπα που έχουν διωχθεί ως μέλη του κυκλώματος και τεσσερις ΠΑΕ.

Ειδικότερα, στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας παραπέμπονται να απολογηθούν:

1. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και ο μεγαλομέτοχός της Αχιλλέας Μπέος. 2. Η ΠΑΕ Καβάλα και ο πρώην προπονητής της ομάδας Γιάννης Παπακώστας. Στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής παραπέμπονται να απολογηθούν: 1. Η ΠΑΕ Ηλιούπολη, ο μεγαλομέτοχός της Γιώργος Τσακογιάννης, ο πρόεδρός της Νίκος Χάλκος και ο ποδοσφαιριστής της Μιχάλης Νικολόπουλος. 2. Η ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας και ο πρώην προπονητής της ομάδας Νίκος Παντέλης. Στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ παραπέμπονται να απολογηθούν: 1. Ο μάνατζερ Αθανάσιος Ντότσης. 2. Ο υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος.

Τα οκτώ φυσικά πρόσωπα που διώκονται με τις ως άνω κατηγορίες κινδυνεύουν με πρόστιμα από 20.000 - 60.000 ευρώ και με ισόβια απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Με υποβιβασμό στην παρακάτω κατηγορία και πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν οι ΠΑΕ.

«Ξέχασαν» Ψωμιάδη και κατηγορητήριο

Ωστόσο, από την ανακοίνωση των διώξεων από τους ποδοσφαιρικούς Εισαγγελείς υπάρχουν δυο σημεία που προκαλούν αίσθηση. Συγκεκριμένα, το γεγονός της μη άσκησης δίωξης εναντίον του Σταύρου Ψωμιάδη (ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση) παρ' ότι παραπέμπεται η ΠΑΕ Καβάλα, όπως και για τον πατέρα του Μάκη Ψωμιάδη που στην ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών κατηγορείται ως επικεφαλής μιας εκ των τριών εγκληματικών οργανώσεων που έστηναν ματς. Επίσης, εντύπωση προκάλεσε και η μη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου. Πλέον, το... μπαλάκι πάει στις αρμόδιες Πειθαρχικές Επιτροπές (της Σούπερ Λίγκας, της ΕΠΟ, της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Football League και Football League 2), ενώ μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξουν κλήσεις σε απολογία.

Από Σεπτέμβρη ...τα νεότερα

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πειθαρχικές διώξεις αφορούν μόνο τα πρόσωπα και τις ομάδες που εμπλέκονται στον πρώτο γύρο συλλήψεων, δηλαδή στα 15 άτομα και στις ομάδες που εκπροσωπούν. Από αυτούς οι Εισαγγελείς της ΕΠΟ εκτός των Σταύρου και Μάκη Ψωμιάδη δε συνέταξαν κατηγορητήριο και για τους μπουκ Βασίλη Καρακούλια (έχει προφυλακιστεί), Ανδρέα Δημόπουλο, Δημήτρη Ζαβαντία, Βασίλη Γεωργιτσάκο και τον Νίκο Ζαμάνη. Οσον αφορά τους άλλους 68 παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και μπουκ οι οποίοι βαρύνονται με ελαφρύτερες κατηγορίες και δεν έχουν απολογηθεί ακόμη στον αρμόδιο ειδικό ανακριτή, η σύνταξη κατηγορητηρίου αναμένεται να πάει τουλάχιστον για το Σεπτέμβρη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Θολό τοπίο με την ευρωπαϊκή συμμετοχή

Μετά την παραπομπή και της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου ερωτηματικά δημιουργούνται για την τύχη της ομάδας όσον αφορά τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο με τον πρώτο αγώνα κόντρα στη Ραντ Βελιγραδίου. Βάσει του κανονισμού της ΟΥΕΦΑ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι σε θέση να αποκλείσει μια ομάδα που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε σκάνδαλο και αφού προηγουμένως φυσικά έχει ενημερωθεί επισήμως από την ομοσπονδία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ