Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-

Για πέντε μέρες, 20 χιλιάδες αντιπρόσωποι από εκατοντάδες μαζικά κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στο «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ», που άνοιξε χτες τις εργασίες του στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με μοναδικό στόχο να καταλήξουν σε μια εναλλακτική πρόταση, αλλά κυρίως να οικοδομήσουν μία ευρύτερη παγκόσμια κίνηση κατά της «αποκλειστικής παγκοσμιοποίησης» με το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο που συζητιέται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην ελβετική πόλη Νταβός και κυρίως να οικοδομήσουν ένα μέτωπο δράσης που θα μπορεί να αποδείξει, αλλά και να δράσει υπέρ «ενός άλλου κόσμου που είναι εφικτός». Αυτό είναι και το σύνθημα που υιοθέτησαν οι σύνεδροι κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ.

Το Φόρουμ, που οργανώνεται κυρίως από τον αριστερό συνασπισμό «Κόμμα των Εργαζομένων», φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στόχος των οργανωτών είναι «η οριοθέτηση και η συγκρότηση ενός εναλλακτικού κινήματος πολιτών που θα αγωνιστεί για ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο και κατά του νεοφιλελευθερισμού», όπως δήλωσε στο «Inter Press Service» και ο Μιγκέλ Ροσέτο, αντιπρόεδρος των τοπικών κυβερνήσεών του, «Ρίο Γκράντε δο Σουλ», και οργανωτής του Φόρουμ εκ μέρους τους. Το «Ρίο Γκράντε δο Σουλ» είναι οι πολιτείες των «γκαούτσος», δηλαδή των φτωχών χωρικών, η πατρίδα των ακτημόνων, του «Κινήματος χωρίς Γη», όπου οι αριστερές τοπικές κυβερνήσεις - το «Κόμμα των Εργαζομένων» είναι ο μόνιμος νικητής των εκλογών - τα τελευταία 12 χρόνια έχουν εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα «σοσιαλιστικής οικολογίας και ανθρωπιστικής δράσης», που «προετοιμάζει την περιοχή να γίνει το μοναδικό ελεύθερο σημείο του πλανήτη. Ελεύθερο από τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», όπως τόνισε και ο κυβερνήτης κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, Ολίβιο Ντούτρα.

Συνεπώς, η επιλογή του τόπου διεξαγωγής του Φόρουμ δεν είναι τυχαία, καθώς στην ατζέντα των εργασιών του συνυπάρχει ένα πλήθος διαφορετικών θεμάτων, περιβαλλοντικών, συνθηκών εργασίας, οικονομικής ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανισότητας κλπ., ενώ θα υπάρχουν μία σειρά καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά και ομάδες συζητήσεων. Το πρώτο βήμα για τους διοργανωτές είναι να βρεθεί μία πρώτη κοινή πλατφόρμα τουλάχιστον ως προς τα «περιβαλλοντικά ζητήματα σε απόλυτα συνάφεια με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης» ως σημείο εκκίνησης της κοινής δράσης, όπως δήλωσε και ο Ζαν Πιερ Λιρόι, εκ μέρους της «Ομοσπονδίας Κοινωνικών Και Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων», μία βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στον παγκόσμιο πλούτο και η σταθερότητα είναι μία από τις τέσσερις κύριες θεματικές ενότητες, όπου διεθνείς προσωπικότητες, αλλά και πολιτικοί ηγέτες θα λάβουν μέρος. Οπως ο καθηγητής του ΜΙΤ αλλά και συγγραφέας πολλών βιβλίων Νόαμ Τσόμσκι, η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα, η πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Ελεύθερη Γαλλία» Ντανιέλ Μιτεράν, καθώς και ο ηγέτης του ανεξάρτητου πια Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος Χόρτα. Τα συμπεράσματα του Φόρουμ θα παρουσιαστούν τον προσεχή Απρίλη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσιγκτον.

Στο Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε μετέχουν εκπρόσωποι 900 μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και 450 βουλευτές από όλο τον κόσμο. Το Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε θα αρχίσει με μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ