Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πιο δυνατή, πιο συντονισμένη η φωνή των βαλκανικών λαών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση με τον Σλ. Μιλόσεβιτς, δήλωσε τα παρακάτω:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε η αντιπροσωπεία μας με Σλ. Μιλόσεβιτς συζητήσαμε οπωσδήποτε την κατάσταση στα Βαλκάνια, το ρόλο του ελληνικού λαού και του ελληνικού κινήματος στον αγώνα, για να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή. Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα είναι το εξής: Το ΝΑΤΟ έχει δυστυχώς εγκατασταθεί στην περιοχή, βεβαίως με την ενεργητική συμμετοχή και τη συνενοχή των περισσότερων βαλκανικών κυβερνήσεων. Μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία γίνεται φανερό ότι είναι μονόδρομος η συνεργασία κομμάτων, κομμουνιστικών, αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, που υποστηρίζουν ότι κάθε λαός πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέγει το παρόν και το μέλλον του. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένη αυτή η συνεργασία, ούτως ώστε στα Βαλκάνια να οργανωθεί, να εμφανιστεί πιο δυνατή, πιο συντονισμένη και η άλλη φωνή, η φωνή των λαών. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι το αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια να φύγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από το Βαλκάνια κι από εκεί και πέρα βεβαίως ο κάθε λαός έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να καθορίσει το μέλλον του.

Με αυτή την έννοια νομίζουμε ότι ο συντονισμός πρέπει να πάρει ακόμα πιο οργανωμένη μορφή και θεωρούμε εμείς ότι το Κέντρο Δράσης, το οποίο συγκροτήθηκε με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Νομίζουμε ότι είναι σημαντικό το ότι καταλήξαμε τα δύο κόμματα να αναπτύξουν ακόμα πιο στενή συνεργασία και να συμβάλουν στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων με αυτό το αίτημα.

Μια άλλη πλευρά από τη συνάντηση που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι αυτή η πεποίθηση, ότι η συνεργασία σήμερα των λαών για να φύγει το ΝΑΤΟ πρέπει να συνδεθεί και με μία άλλη προοπτική, την προοπτική, τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περιφερειακή συνεργασία των βαλκανικών χωρών γενικότερα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οικονομική, εμπορική, πολιτιστική και γενικότερα και να είναι μια μορφή συνεργασίας που κατά τη δική μας γνώμη μπορεί να είναι το αντίβαρο στην αντίθετη κατεύθυνση από τις συνεργασίες και λυκοφιλίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναμφισβήτητα αυτός ο στόχος δεν είναι ένας στόχος που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί προϋποθέτει σε κάθε χώρα να συμβούν αντίστοιχες πολιτικές αλλαγές και να κυριαρχήσει η άποψη ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές συνεργασίας, οι οποίες ωφελούν το λαό σε αντίθεση με αυτές που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια είτε ονομάζεται ΝΑΤΟ, είτε Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θεωρούμε, επίσης, ότι και στην Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια πρέπει να υπάρξει επίσης μία συντονισμένη αντίδραση κατά του ρόλου και των αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα γραφείο του ΝΑΤΟ, το οποίο διεκπεραιώνει τις εκδικητικές διαθέσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και τη νομιμοποίηση της αδικίας του. Να σκεφθεί ο καθένας ποιος έχει την ευθύνη, στο κάτω - κάτω, να κρίνει μία πολιτική ηγεσία, πολιτικούς, κυβερνήτες. Ο κάθε λαός. θεωρούμε ότι αυτές οι δραστηριότητες κι αποστολές του ειδικού δικαστηρίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και δε θα είναι μόνο επικίνδυνες παραδείγματος χάρη για τους κομμουνιστές, τους αριστερούς ή εκείνους που αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων. Θα είναι επικίνδυνη για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον τάφο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (2009-03-24 00:00:00.0)
Οι δολοφόνοι των λαών και οι «κολαούζοι» τους (2006-03-19 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τη δίκη Μιλόσεβιτς (2002-03-22 00:00:00.0)
Δικαίωμα να κρίνουν τους ηγέτες τους έχουν μόνον οι λαοί (2001-10-23 00:00:00.0)
Εγκληματική ενέργεια η παράδοση Μιλόσεβιτς (2001-08-11 00:00:00.0)
«Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ» (2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ