Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αιματηρότατη και η χθεσινή Παρασκευή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις από την έναρξη των διαμαρτυριών κατά της ηγεσίας Ασαντ στα μέσα Μαρτίου, συγκαταλέγονται οι χθεσινές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις και στις περισσότερες περιπτώσεις βάφτηκαν με αίμα. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χθες, στους δρόμους βρέθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα αναφέρονταν 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι ίδιες αυτές πηγές μεταφέρουν ότι ο στρατός, και πάλι, άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών με τις σκληρότερες συγκρούσεις να σημειώνονται στα προάστια της Δαμασκού, στο Ιντλέμπ, στην Ντεράα, στην Ντούμα, ενώ ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Χάμα, Ντέιρ αλ Ζορ, Χομς, Χαλέπι και Μιντάν. Από την άλλη πλευρά, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που έδειχναν ορισμένους ενόπλους από μακριά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ομάδες σαμποτέρ που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και επιτίθενται σε δυνάμεις ασφαλείας και σε οπαδούς της ηγεσίας Ασαντ.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή φαίνεται ότι ήταν μία από τις πλέον πολύνεκρες ημέρες, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε να έχει πιο συγκρατημένο ύφος από ό,τι σε προηγούμενες δηλώσεις της. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωνε, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στην 4η σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ότι «η Συρία δεν γυρνά πίσω και ο Ασαντ έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια του λαού του, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την τύχη του». Κατά πολλούς αναλυτές, η Κλίντον προσπάθησε, με τον τρόπο αυτό, να διατηρήσει τις πιέσεις αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επέμβασης στη Συρία.

Την ίδια ώρα, η γαλλική επιθεώρηση «Les Echos» φιλοξενούσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Ιράν σπεύδει να στηρίξει οικονομικά τη συριακή οικονομία, που λόγω των διαδηλώσεων πλήττεται, με τρίμηνο δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων και επιπλέον έκτακτη βοήθεια 5,8 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ