Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς τη Γάζα πλέει γαλλικό πλοίο

Καταδίκες και βασανιστήρια σε βάρος ανηλίκων Παλαιστινίων από το στρατό καταγγέλλει η ισραηλινή B'tselem

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το γαλλικό πλοίο «Αξιοπρέπεια αλ Καράμα», το οποίο απέπλευσε από το Καστελόριζο και σήμερα αναμένεται να βρίσκεται στα ανοιχτά της Γάζας. Το πλοίο ζήτησε άδεια απόπλου για το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, προκειμένου να μπορέσει να υπερσκελίσει την απαγόρευση που οι ελληνικές αρχές έχουν επιβάλλει στο στολίσκο αλληλεγγύης που είχε ως προορισμό τη Γάζα, ως προς τη δυνατότητα να πλεύσει προς το παλαιστινιακό έδαφος, μετά από αίτημα της ισραηλινής ηγεσίας.

Μεταξύ των 12 επιβαινόντων στο πλοίο συγκαταλέγονται οι συντονιστές της καμπάνιας από τον Καναδά, τη Σουηδία, την Ελλάδα, και τη Γαλλία, δύο δημοσιογράφοι του «αλ Τζαζίρα», η διάσημη Ισραηλινή δημοσιογράφος, και φιλειρηνίστρια, Αμίρα Χας (αρθρογραφεί στη «Χααρέτζ»), δύο στελέχη του Γαλλικού ΚΚ, ευρωβουλευτής των Οικολόγων και ένα επίτιμο μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να προσεγγίσει το παλαιστινιακό έδαφος, επιδιώκοντας σαφώς να συνθλίψει, κυρίως, το συμβολικό κομμάτι της καμπάνιας, που στοχεύει στην ανάδειξη του φονικού ισραηλινού εμπάργκο.

Η είδηση για το ταξίδι του «Αξιοπρέπεια αλ Καράμα» συμπίπτει με την ανακοίνωση της Συρίας ότι αναγνωρίζει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς χωρών που έχουν ανταποκριθεί θετικά στην εκστρατεία της Π. Αρχής για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας στα όρια του '67, αίτημα που θα κατατεθεί και από τον Αραβικό Σύνδεσμο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο. Ισραηλινοί διπλωμάτες διατείνονταν ότι η δική τους καμπάνια, ενάντια στο παλαιστινιακό σχέδιο, προχωρά ικανοποιητικά έχοντας ως στόχο την υποστήριξη του παλαιστινιακού αιτήματος από μια μικρή και όχι μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έτσι ώστε να μπλοκαριστεί ακόμη και η μεταβίβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καταγγελίες - σοκ

Για κακοποιήσεις και καταδίκες ανηλίκων Παλαιστινίων από στρατοδικεία όταν συλλαμβάνονται απλώς να πετούν πέτρες, έκανε λόγο, σε χθεσινή της καταγγελία, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B'Tselem. Στην έκθεσή της υπογραμμίζει ότι από τους 835 ανηλίκους που συνελήφθησαν, μεταξύ 2005 - 2010, μόνο ένας απαλλάχθηκε από το στρατοδικείο, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι κρατήθηκαν για αρκετό καιρό υπό άθλιες συνθήκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και βασανιστήρια, όπως η στέρηση πρόσβασης σε τουαλέτα, η στέρηση τροφής και νερού, αν και υπήρχαν δεκάδες παιδιά μικρότερα των 14 ετών. Η οργάνωση κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να δώσει τέλος στην επαίσχυντη, όπως λέει, συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά, για να λάβει την απάντηση από το στρατό ότι «η εκτόξευση πέτρας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ