Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το σκάνδαλο Μέρντοχ ... εξαπλώνεται

Ο 80χρονος μεγιστάνας των ΜΜΕ φαίνεται ότι κρατάει πολλούς στο χέρι
Ο 80χρονος μεγιστάνας των ΜΜΕ φαίνεται ότι κρατάει πολλούς στο χέρι
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχώς ξεφυτρώνουν «νέα κεφάλια από την Λερναία Υδρα» του σκανδάλου των υποκλοπών του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ, «News Corp.». «Κεφάλια» που αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας και του κεφαλαίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του τεραστίων διαστάσεων κεφαλαίου στον παγκόσμιο χώρο των ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και των μέχρι πρότινος «έγκριτων εφημερίδων», όπως της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και των «Τάιμς του Λονδίνου». Εγκριτων αστικών εφημερίδων που είχαν ως κύριο στόχο όχι φυσικά την «έγκριτη και έγκυρη ενημέρωση», αλλά την καθοδήγηση και χειραγώγηση της κοινωνικής συνείδησης.

Ο θάνατος του Σιν Χόαρ, πρώην ρεπόρτερ για τις εφημερίδες του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ «Sun» και «News of the World», του πρώτου δημοσιογράφου που είχε αποκαλύψει προς την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ότι η πρακτική των υποκλοπών ήταν «ενδημικό φαινόμενο», εμπλέκοντας άμεσα τον τότε διευθυντή της εφημερίδας Αντι Κόλσον, που διετέλεσε και επικεφαλής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, απλώς προσθέτει και «αστυνομικό χαρακτήρα» στις καταιγιστικές εξελίξεις. Η αστυνομία πάντως αντιμετωπίζει το θάνατό του - βρέθηκε νεκρός - ως «ανεξήγητο» όχι ...ύποπτο.

Η ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών έγινε δεκτή με περισσή επιφυλακτικότητα, καθώς είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του επικεφαλής και του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου στη Σκότλαντ Γιάρντ. Ο πρώην πλέον επικεφαλής, σερ Πολ Στίβενσον, παραιτήθηκε υπό το βάρος κριτικής για τη διαχείριση των ερευνών για τις υποκλοπές, αλλά και των διασυνδέσεών του με τον πρώην υποδιευθυντή της «News of the World» Νιλ Ουόλις και τις εξυπηρετήσεις σε πανάκριβο κέντρο σπα που αποκαλύφθηκε ότι καλύπτονταν από τον όμιλο. Ακολούθησε ο Γέιτς, εξαιτίας της απόφασής του, το 2009, να μην ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της έρευνας, εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο...

Οι παραιτήσεις των επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου αγγίζουν ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που ανακοίνωσε την εσπευσμένη επιστροφή του στη Βρετανία από την περιοδεία του στην Αφρική, για την αντιμετώπιση της «κρίσης» και ενόσω σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ έρευνα για πιθανές υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων θυμάτων των «τρομοκρατικών ενεργειών» της 11ης Σεπτεμβρίου από τον όμιλο του «News Corp.» διενεργεί το FBI, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Τέλος, με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερη η άλλοτε «σιδηρά κυρία» του ομίλου Μέρντοχ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία συνελήφθη την Κυριακή και η οποία είχε παραιτηθεί την Παρασκευή ενώ χτες παραιτήθηκε και ο Λες Χίντον, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας «Dow Jones & Co» και της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δύσκολη θέση ο Κάμερον (2011-07-20 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής από τον Μέρντοχ (2011-07-16 00:00:00.0)
Νέο σκάνδαλο με υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (2009-07-11 00:00:00.0)
Ευαισθησίες κεφαλαιοκράτη (2007-05-12 00:00:00.0)
«Επιθέσεων» συνέχεια (2003-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ