Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις αλλά και η εσωτερική ένταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με νέες σκληρότερες κυρώσεις απειλούν οι Βρυξέλλες το καθεστώς Ασαντ, προειδοποιώντας τον Σύρο Πρόεδρο «να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματα του λαού του, αλλιώς θέτει μόνος του υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητά του». Για το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων έκανε λόγο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ καλώντας τον Ασαντ «να μεταρρυθμίσει ή ν' αποσυρθεί».

Εντός Συρίας, η κατάσταση φαίνεται ότι παραμένει πάντα έκρυθμη αλλά και οι πληροφορίες εξαιρετικά συγκεχυμένες. Ο τελικός απολογισμός από τις αιματηρές διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής έφτασε τους 32 νεκρούς, ήταν δηλαδή ο μεγαλύτερος όλων των προηγούμενων ημερών διαμαρτυριών. Σε διαδηλώσεις μετατράπηκαν, την επόμενη μέρα, και οι κηδείες των θυμάτων, η πλειοψηφία των οποίων, για πρώτη φορά, προερχόταν από την ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνολικά, από τα μέσα Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.400 πολίτες και 350 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Την Κυριακή, ο συριακός στρατός εισέβαλε στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπου αναφέρεται ότι έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Ταυτόχρονα, πολιορκούνταν η πόλη Μπου Καμάλ, στα ανατολικά, όπου αναμενόταν να αρχίσει εκκαθαριστική επιχείρηση «για να εκδιωχθούν ένοπλοι ταραχοποιοί», όπως ανέφερε η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα «αλ Ουατάν».

Παράλληλα, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε μια απόπειρα συνόδου εξόριστων αντικαθεστωτικών στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, η οποία, αν και εξέλεξε ένα 25μελές συμβούλιο Εθνικής Σωτηρίας, σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις που πυροδοτήθηκαν από την κυριαρχία των ισλαμιστικών ρευμάτων. Αντίθετα, πολύ τεταμένες είναι οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και το Κατάρ μετά το κλείσιμο της πρεσβείας του δεύτερου και την αποχώρηση των διπλωματών του από τη Δαμασκό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για επιθέσεις που δέχτηκε, με αφορμή τις καλύψεις του «αλ Τζαζίρα», από οπαδούς του καθεστώτος.

Το Σαββατοκύριακο, όμως, φαίνεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους και άλλου τύπου συγκρούσεις, οι οποίες είχαν πολύ πιο έντονα εμφύλια χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρότατα επεισόδια ξέσπασαν στη Χομς, όταν βρέθηκαν κακοποιημένες οι σοροί 10 κυβερνητικών υπαλλήλων, γνωστών ως φανατικών οπαδών του καθεστώτος Ασαντ. Ακολούθησε μπαράζ επιθέσεων αδιακρίτως από αγνώστους ενόπλους που ανήκαν κυρίως στην κοινότητα των αλαουιτών, που στηρίζουν το καθεστώς, κατά της σουνιτικής συνοικίας, καθώς η πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, μέχρι στιγμής, φέρονται να είναι σουνίτες. Κατά τις ίδιες πηγές, ο απολογισμός των επεισοδίων αυτών είναι βαρύς: τουλάχιστον 30 νεκροί.

Εντούτοις ούτε οι συριακές αρχές αλλά ούτε οι περισσότερες αντικαθεστωτικές οργανώσεις επιβεβαίωναν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, καθώς δε θέλουν σε καμία περίπτωση να δοθεί θρησκευτικός σεχταριστικός χαρακτήρας στις, μέχρι σήμερα, διαμαρτυρίες: το καθεστώς, γιατί μιλά για «ένοπλες ομάδες ταραχοποιών που θέλουν να επιβάλλουν αστάθεια και να ταλαιπωρήσουν το σύνολο του συριακού λαού», και οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, γιατί θέλουν να συσπειρώσουν το συριακό λαό κατά του καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ