Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Επαφές ΗΠΑ και κυβέρνησης Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του λιβυκού καθεστώτος. Την πληροφορία έδωσε πρώτα στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της ηγεσίας Καντάφι Μούσα Ιμπραχίμ και μετά από κάποιες ώρες την επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά ορισμένες πηγές, η συνάντηση έγινε το Σάββατο στην Τζέρμπα της Τυνησίας, χωρίς, όμως, αυτό να επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στους Λίβυους συνομιλητές της ότι ο Καντάφι θα πρέπει να φύγει από την εξουσία και να αφήσει να δρομολογηθεί η διαδικασία «μεταρρυθμίσεων και πολιτικής αλλαγής». Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν κανονίστηκε καμία νέα συνάντηση εφόσον «το μήνυμα που η Ουάσινγκτον ήθελε να δώσει, το έδωσε». Η λιβυκή ηγεσία, διά του Μούσα Ιμπραχίμ, δήλωσε πρόθυμη να εμπλακεί σε οποιονδήποτε διάλογο «μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνική λύση και με τον οποιονδήποτε, αρκεί να μην τίθενται προϋποθέσεις και όροι», αλλά δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για το περιεχόμενο των επαφών αυτών.

Σιωπή, από την πλευρά της, τηρεί και η γαλλική Προεδρία σχετικά με τη χτεσινή ανακοίνωση των Λίβυων αντικαθεστωτικών ότι σήμερα 3μελής αντιπροσωπεία του στρατιωτικού τους σκέλους μεταβαίνει για να συναντήσει τον Πρόεδρο Σαρκοζί στο Παρίσι. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος από την πόλη Μιζράτα, θα ζητήσει, όπως δήλωναν οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί, περισσότερη βοήθεια από το Παρίσι.

Τέλος, τη θέση της Μόσχας επανέλαβε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος επιμένοντας ότι είναι «κακή εξέλιξη για το λιβυκό λαό και τη Λιβύη, η αναγνώριση από την Ομάδα Επαφής των αντικαθεστωτικών ως μοναδικής «νόμιμης κυβέρνησης» της χώρας, γιατί είναι σαν να «υποστηρίζεται το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη σε έναν εμφύλιο». Ο Μεντβέντεφ, πάντως, εκτίμησε ότι ακόμη και τώρα «είναι εφικτή μια συμβιβαστική πολιτική λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ